Nierproblemen

Wanneer er bij uw kat nierfalen is vastgesteld, betekent dit dat de nierwaarden in het bloed (ureum en creatine) verhoogd zijn en het urine onderzoek afwijkend is. Uw dierenarts heeft verder gekeken naar eventuele aandoeningen die dezelfde bloedafwijking en/of vergelijkbare klachten geven. Wanneer er een afwijking in het bloed gemeten kan worden, betekent dit dat bij uw kat meer dan driekwart van de nieren niet meer werkt.

Wat is nierinsufficiëntie?

Simpel gezegd: bij nierinsufficiëntie werken de nieren minder goed. Er zijn twee vormen mogelijk:

Chronisch nierfalen: hierbij neemt de werking van de nierfunctie geleidelijk af. Pas als er 75% van de nierfunctie is verloren ziet u verschijnselen bij uw kat, zoals veel drinken en veel plassen, braken, vermageren, lusteloosheid en soms een mottige vacht. Oorzaken van chronische nierinsufficiëntie zijn leeftijdsgebonden veranderingsprocessen, erfelijk (vaak jonge dieren), bacteriële of virale infecties, hoge bloeddruk, immunologische oorzaken, tumoren of vergiftiging (dit is vaak acuut). Verloren gegaan nierweefsel kan door het lichaam niet meer worden vervangen.

Acuut nierfalen: Hierbij geldt hetzelfde als bij chronisch nierfalen, met het grote verschil dat de verschijnselen plotseling optreden en er vaak nog wel herstel van het nierweefsel kan plaatsvinden.

Therapie

Het eerste doel van de behandeling is uw kat klachten vrij te krijgen. De juiste behandeling zal vooral levensverlengend werken.

Het vochtverlies aanvullen.

Door dat de nieren niet goed functioneren, kunnen ze de urine niet meer goed concentreren en verliest uw kat vocht, waardoor hij of zij uitdroogt. Aan de hand van de ernst van de nierinsufficiëntie wordt er gekozen voor een infuus onder de huid, een infuus rechtstreeks in de ader of thuis de toediening van vocht verhogen.

Nierdieet

Het is belangrijk dat uw kat met nierinsufficiëntie de rest van zijn of haar leven nierdieet eet en daarnaast niets anders. Wanneer uw kat ziek is of lange tijd hetzelfde voer heeft gekregen is het belangrijk om geleidelijk het nieuwe voer te introduceren, dit doet u door een aantal dagen het voer te mengen met het oude voer. Allereerst is het belangrijk dat uw kat goed eet, daarna pas overstappen op nierdieet. Let er goed op dat uw kat ook goed blijft eten. Bij een nierpatiënt geldt: beter iets eten, dan niets eten. Uw kat kan door het eten van een nierdieet veel langer leven. Op de verpakking van de voeding staat de gebruiksduur vermeld, de gebruiksduur geeft bij deze dieetvoeding eigenlijk het termijn aan wanneer controle door de dierenarts is gewenst. De dierenarts kan de gebruiksduur vervolgens verlengen.

Lees onderaan de pagina verder over eigenschappen en tips over het nierdieet!

Afhankelijk van de ernst van de nierfalen bij uw kat wordt er gekozen voor een behandeling met medicatie. Deze zullen dagelijks gegeven moeten worden de rest het van leven van uw kat.

Verschillende soorten medicatie

  • Fortekor/ ACE-remmers zorgen ervoor dat de verhoogde druk in de nierlichaampjes afneemt en daarmee het eiwitverlies via de urine remt. Dit geeft bij katten met nierziekte voor verbetering van het welzijn, een beter eetlust en een langer leven.
  • Ipakitine en Renalzin helpt de nieren te beschermen door het fosfaat uit de voeding te binden. Hierdoor verlaat het fosfaat het lichaam via de uitwerpselen en worden de nieren gespaard. Het fosfaatgehalte onder controle houden is belangrijk om de verdere achteruitgang van de nieren af te remmen.
  • Eetlustopwekkers worden enkel gegeven als uw kat slecht eet. Dit is een veel voorkomend gevolg van de nierfalen.
  • Metocloral is een middel wat wordt gegeven bij braakklachten of misselijkheid.

Controle

In overleg met uw dierenarts wordt besloten hoe regelmatig u op controle moet komen met uw kat. Dit ligt ook weer aan de ernst van de nierfalen. In ieder geval is dat minimaal elk half jaar. Dit is belangrijk want mochten de nieren onverwachts achteruit gaan, dan kan er gelijk een nieuw behandelplan ingesteld worden.

Bloedonderzoek

Bij elke controle wordt een volledig uitwendig onderzoek uitgevoerd. Op deze manier kunnen we echter niet alle orgaanfuncties beoordelen.

Daarom is een controle van de nierfunctie d.m.v. een bloedonderzoek aan te raden. Hierbij controleren wij de nierfuncties van uw kat.

Bloeddruk

Te hoge bloeddruk is een veel voorkomende aandoening bij de oudere kat. Ongeveer een kwart van de ouder katten krijgt hier last van. De kat kan opeens blind worden en ook elders in het lichaam gaan bloedvaatjes kapot.

Vaak gaat een te hoge bloeddruk gepaard met nierproblemen, hartproblemen of een te hard werkende schildklier (hyperthyreoide). Daarom zullen we dit ook regelmatig controleren bij uw kat.

Belangrijk is dat de kat rustig is en zo min mogelijk stress heeft. Daarom wordt er een afspraak gemaakt op een rustig tijdstip. U wordt met uw kat in een aparte kamer gezet, zodat hij niet in de wachtkamer schrikt van andere wachtende patiënten. De kat mag, als hij dat wil, uit zijn mandje om de kamer te verkennen.

Herinneringskaart

U krijgt van ons een herinneringskaartje op het moment dat uw kat weer moet komen voor zijn of haar controle, als u dit wenst.

De belangrijkste eigenschappen van het nierdieet

1. Verlaagd fosforgehalte

Het verlagen van het fosforgehalte in de voeding zorgt voor het afremmen van een verdere afname van de nierfunctie. Bij een chronische nieraandoening wordt fosfor onvoldoende uitgescheiden door de nieren. Hierdoor stijgt het fosforgehalte in het bloed.

2. Beter verteerbare eiwitten

Hierdoor zal de hoeveelheid stikstofhoudende afvalstoffen, waaronder ureum, in het bloed verminderen. De eiwitten die het nierdieet bevat hebben een hoge biologische waarde. Deze zijn makkelijker te verteren en het lichaam kan de aminozuren uit deze eiwitten direct gebruiken voor vervanging en opbouw van weefsel. Omdat hierbij weinig stikstofhoudende afvalstoffen overblijven, zal de belasting van de nieren lager zijn.

3. Verhoogd energiegehalte

Door een hoog energiegehalte wordt voorkomen dat het dier gewicht verliest en lichaamseigen eiwitten afbreekt. Dit krijg je door extra vetten toe te voegen. Hierdoor kan het volume van de maaltijd worden verkleind. Een kleinere maaltijd vermindert de kans op misselijkheid en braken.

4. Goede acceptatie

Dit is zeer belangrijk omdat nierpatiënten vaak een zeer slechte eetlust hebben. Door hen een aantrekkelijk dieet aan te bieden zullen deze dieren sneller zelfstandig eten.

5. Verhoogd gehalte van omega – 3 – vetzuren

Deze vetzuren verminderen de ontstekingsreactie in de nieren. Verder verlagen deze vetzuren ook de bloeddruk en zorgen ze voor behoud van de overgebleven nierfunctie.

6. Beperkt natriumgehalte

Het zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. De bloeddrukverlagende werking van het nierdieet door een verlaagde natriumconcentratie draagt dus bij aan het verder vertragen van de voortschrijdende nierinsufficiëntie.

7. Toevoeging van antioxidanten

Toevoegen van antioxidanten zoals vitamine C, taurine en polyfenolen, aan de voeding vertraagt de progressie van de nierziekte. Tot deze groep behoren ook de flavenolen. Flavenolen remmen niet alleen de oxidatieve processen in de nieren maar verbeteren ook de nierdoorbloeding.

Tips om het eten lekkerder te maken

  • Verwarm het blikvoer een klein beetje. De geur van het eten komt hierdoor beter vrij. Katten vinden koud eten vaak niet lekker.
  • Maak het voedsel een beetje nat.
  • Probeer eens een ander merk nierdieet b.v. Royal Canin, Hill's of Trovet.
  • Geef het voedsel van een plat schaaltje in plaats van uit een bakje, sommige katten vinden het vervelend om met hun snorharen tegen de rand van het bakje aan te komen.
Het Websitebedrijf