Js en TED beter

Onze missie

Als angstvrije dierenkliniek zijn wij uniek in deze regio en zelfs in het hele land. Door ons te verplaatsen in de positie van uw huisdieren zijn we ons bewust van de mogelijke angsten die een bezoek aan de dierenarts met zich mee kan brengen. Dit is heel vervelend voor uw dier, maar ook voor u! Ons ultieme doel is dat u en uw dier met plezier een bezoek brengen aan onze kliniek. Helaas is dit niet voor elk dier mogelijk en is niet elk bezoek leuk, zeker niet als uw dier ernstig ziek is.
Onze missie is daarom dat wij streven naar een prettig en zo stressvrij mogelijke ervaring voor uw dier én uzelf tijdens en rondom het dierenartsbezoek.

We werken inmiddels al meer dan tien jaar als een Katvriendelijke kliniek. We willen echter voor alle dieren die onze praktijk bezoeken en zo stressvrij mogelijk bezoek. Sinds januari 2019 zijn we daarom niet alleen Katvriendelijk, maar officieel Fear Free voor elk dier!

Wat betekent Fear Free?

Fear Free is een internationaal certificaat wat aan een praktijk wordt toegekend. Alle medewerkers, dierenartsen en assistentes, moeten een cursus doorlopen om dit certificaat en deze erkenning te behalen. Inmiddels is ons hele team gecertificeerd!
Dit betekent dat iedereen op de hoogte is van ons doel en weet welke aanpassingen we kunnen maken om een bezoek aan ons prettiger en minder stressvol te maken voor uw dier.
Wij staan graag voor u en uw huisdier klaar om ervoor te zorgen dat een bezoek aan de dierenarts een leuke ervaring gaat worden. We hebben allemaal een grote liefde voor dieren én ons vak en zullen uw huisdier behandelen alsof het ons eigen huisdier is.

In de praktijk

Maar hoe gaat dit dan in zijn werk, want kunnen we alle dieren wel volledig angstvrij behandelen?
Ieder dier is uniek, niet een is hetzelfde en allen hebben ze een ander verleden. Het is daarom ook logisch dat het ene dier iets minder geduld heeft dan de ander en dat sommige een bepaald onderzoek vervelender vinden dan anderen.
Wij zijn eerlijk tegen u en geven duidelijk aan wat het beste behandelplan is voor uw huisdier, afhankelijk van de klacht, het karakter van uw dier en de opties die voor u mogelijk zijn. Samen komen we tot de beste zorg voor uw dier.

Een angstvrij bezoek kunnen we echter niet allen! Het begint al bij u thuis en tijdens de reis naar de kliniek. Klik hier voor onze tips wat u thuis al kunt doen.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden die we nemen in de praktijk. Beelden zeggen soms echter meer dan woorden. Kijk daarom ook eens op ‘in de kliniek’ hier laten we aan de hand van foto's onze Fear Free kliniek zien. Meer weten over de kat, kijk dan op ‘Catfriendly clinic’.

  • We leren dieren al op jonge leeftijd dat naar de dierenarts gaan leuk is. Dit doen we door ze regelmatig uit te nodigen op de kliniek voor een stressloos bezoek, waarin er alleen maar leuke dingen gebeuren. Denk hierbij aan een kennismakingsconsult met rondleiding in de kliniek, tafeltraining, een keer extra op de weegschaal, junior controles etc. Met natuurlijk steeds lekkere hapjes en knuffels voor een positieve associatie.
  • Ook de volwassen honden en katten worden rijkelijk beloond met wat lekkers voor, tijdens en na het onderzoek.
  • Een dier wat in de wachtkamer veel stress ervaart mag wachten in een aparte kamer waar geen andere dieren, mensen en geluiden zijn. Sommige dieren vinden het fijner om in de auto te wachten of buiten op de parkeerplaats.
  • Bij een bezoek van een konijn of een knaagdier houden we rekening met het feit dat zij prooidieren zijn en dus een totaal andere benadering nodig hebben dan een hond of een kat.
  • We hebben een aparte kattenspreekkamer. Deze is niet toegankelijk voor andere dieren, we gebruiken het uitsluitend voor katten. Hierdoor zijn er geen geurtjes van bv honden, waar katten stress van kunnen krijgen.
  • Angstige katten mogen in hun mandje blijven, we halen voorzichtig de bovenkant eraf zodat de bodem in ieder geval niet onder hun voeten beweegt.
  • Eventueel kunnen we voorafgaand aan een bezoek aan de dierenkliniek rustgevende medicatie voorschrijven.
  • Een ontspannen baasje helpt het dier ook ontspannen. Daarom besteden we ook extra aandacht aan de gemoedstoestand van alle diereigenaren.

Omdat veel huisdieren ons niet meer zien als onprettig en veel zelfs graag bij ons binnen lopen, is de drempel om naar de dierenarts te gaan lager. Dit zorgt ervoor dat dieren sneller worden behandeld wanneer ze ziek zijn, waardoor uw huisdier langer gezond blijft.

Sinds wij onze patiënten angstvrij behandelen merken wij dat ze vrolijker binnenkomen, graag een beloning aanpakken en veel meer toelaten zonder stress te ervaren. Ons werk is hierdoor alleen nog maar leuker geworden!