hond spoed

Is het spoed!?

Beoordelen wat een spoedgeval is kan soms best lastig zijn. Kijk hieronder voor een aantal veel voorkomende spoed- of twijfelgevallen.

Wanneer u twijfelt of in paniek bent kunt u altijd bellen naar de kliniek: 0165-557500

Ondanks ons relatief kleine team willen wij graag 24-7 voor uw huisdier klaarstaan! Dit betekent dat uw doordeweeks 1 van onze eigen dierenartsen aan de lijn krijgt als u voor een spoedgeval belt buiten openingstijden.
Onze weekenddiensten verdelen wij met klinieken in de buurt. Dit betekent dat u op vrijdagavond, zaterdag na 12.00 of zondag een dierenarts van een andere kliniek aan de lijn kunt krijgen.

Tussen 08.00 uur en 18.00 uur hanteren wij onze normale tarieven, daarna geldt er een avond of dienst-toeslag.

Spoed of niet?

Snel dikker wordende buik: We denken dan aan een maagtorsie (maagkanteling) Dit komt vooral voor bij honden van grote rassen met een diepe borstkas (zoals Deense dog, Rottweiler, Dobermann, Bouvier). De hond braakt vaak terwijl er niets komt. Dit kan in een paar uur een dodelijke afloop hebben.

Een kater of reu die niet kan plassen: Een verstopte plasbuis is vooral bij katers een vaak voorkomend probleem. Vaak weet je niet zeker of het dier kan plassen. Maar als hij steeds aandrang heeft, naar de bak of naar buiten wil en veel perst, is het verstandig direct contact op te nemen. Een dier dat niet kan plassen vergiftigt zichzelf en kan hier aan sterven of ernstige nierbeschadiging oplopen.

Moeilijk ademen: Het dier heeft een blauwe of grauwe tong, is vaak in paniek en strekt de hals om zo veel mogelijk lucht te krijgen. Als u denkt dat het dier iets ingeslikt heeft wat achterin de keel vast zit, is het verstandig om eerst goed te kijken of u het kan verwijderen. Een autorit van een kwartiertje kan dan veel te lang zijn. (Let op uw vingers! Stop iets tussen de tanden waardoor het dier de bek niet dicht kan doen).

Diepe (bijt)wonden: Bijtwonden in het gebied van de borst en buik zien er aan de buitenkant niet altijd ernstig uit. Maar als organen gekneusd of beschadigd zijn, is het wel spoed. Altijd naar laten kijken dus.

Vergiftiging: Twijfelt u of uw dier mogelijk iets gegeten heeft wat giftig is? Bel ons voor overleg! Klik hier voor meer informatie over de meest voorkomende vergiftigingen.

Bloeding: Bij een ernstige slagaderlijke bloeding is het belangrijk eerst de wond af te binden. Pas dan kunt u het dier veilig naar de praktijk vervoeren (anders verliest het te veel bloed). Een bloeding ziet er al gauw ernstig uit. Een afgescheurde duimnagel bloedt bijvoorbeeld behoorlijk. Als u deze 10 minuten dichtdrukt of verbindt met een schone doek is de bloeding bijna altijd gestopt.

Braken en diarree: Als een dier aanhoudend blijft braken of diarree heeft, verliest het veel vocht. Zeker bij jonge dieren kan dit gevaarlijk zijn. Een sliertje rood bloed bij het braaksel of de ontlasting ziet er vaak alarmerend uit. Meestal is dit een gesprongen bloedvaatje door braken of persen en valt het bloedverlies erg mee. Bij veel bloedverlies wel bellen.

Konijn: 24 uur niet eten of niet keutelen: Een konijn, cavia of klein knaagdier heeft een hele snelle stofwisseling. Als het dier stopt met eten, mag u niet langer dan 24 uur afwachten.

Huidwonden: Deze moeten indien mogelijk binnen 6 uur gehecht worden.

Epilepsie: Wanneer een dier epileptische aanvallen heeft, zonder rustpauze en die daardoor langer dan een half uur duren, of zeer hevig zijn, is dit spoed. Wanneer de aanvallen langere tussenpozen hebben, is het toch raadzaam het dier binnen 24 uur na te laten kijken door de dierenarts.

Bevalling: Wanneer er langer dan twee uur tussen twee pups of de kittens zit, moet u de dierenarts raadplegen. Ook als het dier langer dan een half uur krachtig aan het persen is en er komt niets, moet u bellen.

kitten