De reis naar de praktijk

Een angstvrij bezoek kunnen we niet alleen! We hebben uw hulp nodig, want een dierenartsbezoek start al bij uw thuis en tijdens de reis naar de kliniek. Wij hebben hieronder daarom een aantal tips voor u op een rijtje gezet die ons helpen om uw huisdier zo angstvrij mogelijk te behandelen.

Praktische tips

 • Lekkere trek is goed. Verminder de hoeveelheid voer wat u normaal aan uw huisdier geeft voordat u naar de dierenarts gaat (indien dit medisch verantwoord is natuurlijk). Een bezoek aan onze kliniek wordt een stuk leuker als uw dier zich laat verwennen met wat lekkers.
 • Snoepzak. Niet alle dieren nemen onze snoepjes aan. Neem daarom de favoriete snack van uw huisdier mee. We zijn benieuwd waar uw dier dol op is!
 • Favoriet speeltje. Sommige dieren hebben meer aan een speeltje of zijn dol op hun bal. Breng deze mee naar de kliniek, dan doen we een spelletje tijdens het bezoek. Dit helpt uw huisdier ontspannen in de dierenkliniek.
 • Handdoek of kleedje in gesprayd met feromonen. Feromonen kunnen helpen uw huisdier te laten ontspannen en zijn bij ons verkrijgbaar. Voor uw kat kunt u een handdoek behandeld met feliway over het reismandje plaatsen. Voor uw hond werkt een kleedje of bandana ingesprayd met adaptil kalmerend. Tip: spray deze feromonen 15 minuten voor gebruik, dan is het effect optimaal.
 • Wagenziekte: Lekkere trek maakt een beloning aantrekkelijker en kan ook helpen tegen wagenziekte. Wordt uw dier toch ziek tijdens de reis, overleg dan over medicatie tegen misselijkheid en wagenziekte.
 • Fijne reis. Zorg dat uw dier van tevoren gewend is aan het mandje, de autogordel of de transport bench voor vertrek. Zorg dat uw auto een rustige omgeving is: Speel rustige muziek. Je hebt zelfs speciale lijsten voor katten en honden op Spotify. Zorg dat de auto is afgekoeld of opgewarmd tot een aangename temperatuur voordat u uw huisdier erin vervoert.
 • Geef uw huisdier de gelegenheid om zijn behoeften te doen voor vertrek. Laat hem of haar nog even uit. Herhaal dat vlak voordat u onze dierenkliniek binnen gaat. Op het parkeerterrein is een uitlaatplaats. Een volle blaas verergert de stress!
 • Blijf zelf rustig. Probeer haast te voorkomen. Uw huisdier voelt stress makkelijk aan en kan hierdoor zelf gestrest raken. Plan voldoende tijd.
 • Medicatie. Was het bezoek toch erg spannend, vraag ons of angst remmende medicatie bij een volgend bezoek bij kan dragen om de stress te verminderen.

Kat in het bakkie

Katten lijken feiloos aan te voelen wanneer het bezoek aan de dierenarts gepland staat. Opeens zijn ze nergens meer te bekennen.

Een zo stress-vrij mogelijk vervoer van uw kat begint al bij de keus van het reismandje. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar welke zijn nou geschikt? We hebben een aantal punten voor u op een rijtje gezet.

 • Zowel zachte als harde mandjes kunnen geschikt zijn. We zien echter dat harde mandjes een betere ondersteuning geven en daarom vooral voor angstige katten beter zijn.
 • Het mandje moet groot genoeg zijn zodat de kat kan gaan liggen en zich kan omdraaien. Bij te grote mandjes voelt de kat zich minder veilig.
 • Zorg dat we het mandje makkelijk uit elkaar kunnen halen of dat in ieder geval de bovenkant eraf kan. Veel angstig katten lopen niet vanzelf uit hun mandje. Om ze dan door de voorkant uit de mand te moeten trekken is erg stressvol. Maar ook bij katten die pijn hebben is het fijn als de bovenkant eraf kan.

Veel reismandjes staan het hele jaar in de schuur of op zolder. Opeens komt u op uw kat afgelopen, met zo'n gek ding in uw hand, die ook nog eens vreemd ruikt. Het helpt om het mandje standaard in de omgeving van uw kat te hebben staan.
Plaats het mandje het liefst op een hoogte, aangezien veel katten graag op een hoge plek rusten. Plaats er eten in, zijn favoriete speeltje, catnip of gebruik pheromen.

Ook voor een bezoek aan de dierenarts kunt u 15-30 minuten van te voren pheromonen in het mandje sprayen. Deze zorgen ervoor dat het mandje vertrouwt ruikt.

Heeft u alles al geprobeerd, maar lukt het nog steeds niet om uw kat in een mandje te krijgen? Bel naar onze praktijken wat de mogelijkheden zijn qua rustgevende medicatie.