chocola beter

Giftig voor uw huisdier

Helaas zijn er veel dingen die wij in huis hebben giftig en dus gevaarlijk voor uw huisdier. Huishoudproducten, bepaalde planten en medicijnen zijn al gauw verdacht, maar ook bepaalde etenswaren die voor ons geen kwaad kunnen zijn voor dieren soms gevaarlijk. Op deze pagina bespreken we een aantal veel voorkomende vergiftigingen.

Twijfelt u of uw huisdier mogelijk iets gegeten heeft wat giftig is? Bel ons voor overleg! We helpen u graag verder.
Zorg dat u de eventuele verpakking bij de hand hebt, zodat we precies kunnen kijken naar de dosering en werkzame stof.

Lekker voor mensen, giftig voor dieren

  • Uien, avocado, bieslook, prei, knoflook. Er zijn meer giftige voedingsmiddelen voor de hond, maar deze worden soms gegeven aan honden die "met de pot mee eten".
  • Rozijnen, druiven en macadamia noten. Giftig voor hond en kat. Een kleine hoeveelheid kan al schade aan de nieren veroorzaken. Geef dus ook geen koekjes met rozijnen.
  • Chocolade. Dit bevat de stof theobromine. Deze stof kan de mens goed verwerken, maar honden en katten niet.
    De algemene regel is dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is.

    Dit komt omdat donkere chocolade meer theobromine per gram chocolade bevat. Witte chocola bevat geen theobromine en bonbons zijn vaak gevuld en bevatten daardoor minder chocolade per gram bonbon.

    Symptomen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Bij milde vergiftigingsverschijnselen zien we voornamelijk braken en diarree. Bij ergere vergiftiging wordt uw dier onrustig, kan het spiertrillingen krijgen en epileptische aanvallen. Niet zichtbaar aan de buitenkant, maar uiteindelijk krijgen ze hartritmestoornissen, waar ze helaas aan kunnen overlijden.

Er is geen standaard giftige hoeveelheid te noemen. Wanneer een stof schade aan richt, hangt helemaal af van de grootte van het dier, het soort voedingsmiddel en de hoeveelheid die het dier binnen heeft gekregen. Sommige hoeveelheden van deze voedingsstoffen geven acuut een vergiftiging, anderen veroorzaken op langere termijn schade aan de organen. Daarom hanteren wij de regel: geef helemaal niets van deze voedingsstoffen aan uw hond of kat, dan zit u altijd goed. Twijfelt u, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Andere veel voorkomende vergiftigingen

Lelie-vergiftiging kat

Lelies zijn erg giftig voor katten. Ze kunnen er acuut ernstige nierproblemen van krijgen. Niet alleen de bladeren en bloemen, maar ook het stuifmeel is giftig. Dus als een kat onder een bos bloemen doorloopt en wat stuifmeel op zijn vacht krijgt en zichzelf vervolgens keurig schoonwast, kan dit al gevaarlijk zijn. Ook drinken uit een vaas met lelies is gevaarlijk.

Antivries

Het verradelijke van antivries is dat het neutraal tot zoet van smaak is. Wanneer een hond of kat ervan drinkt, kan dit grote schade aanrichten. Antivries in de winter in de fontein buiten is dan ook levensgevaarlijk, ook voor de vogels!

De dampen die van een anti-aanbaklaag af komen.

Deze dampen zijn levensgevaarlijk voor vogels. Bent u van plan tijdens de feestdagen gezellig te gaan gourmetten of steengrillen, doe dit dan nooit in de ruimte waar ook vogels zitten.

Paracetamol

Dit is met name giftig voor katten, maar ook voor honden. Eén tablet paracetamol van 500 mg is al dodelijk voor een kat. Verder kan het leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Honden reageren minder heftig dan katten, maar ook voor hen is paracetamol gevaarlijk.

Rattengif

Rattengif verstoort het normale stollingsproces in het lichaam en kan leiden tot (dodelijke) bloedingen. Indien het rattengif pas kort geleden is gegeten kunnen we uw hond laten braken. Als dit langer geleden is, is het advies om de stollingsfactoren te controleren en indien nodig Vitamine K te supplementeren om dit tegen te gaan.