Vegetarisch eten? Niet voor onze katten!

Vegetarisch eten? Niet voor onze katten!

vegetables-2977891_960_720.jpgmaandag 27 januari 2020 15:39

Een vegetarische of veganistische levensstijl zien we steeds vaker. Voor mensen kan dit zonder gezondheidsproblemen (mits bepaalde voedingstoffen worden aangevuld natuurlijk), voor onze katten is dit echter levensgevaarlijk!

In januari denken veel van ons weer na over onze levensstijl en hebben we goede voornemens over bijvoorbeeld onze eetgewoontes en gezondheid. Een veel geziene ‘trend’ is het veganistisch eten, waarbij veel mensen zich hebben aangemeld voor 'Veganuary'. Als mensen maken we keuzes over het wel of niet eten van vlees op basis van verschillende redenen. Hoewel bepaalde voedingsstoffen via een andere manier moeten worden aangevuld kunnen wij mensen prima en zonder gezondheidsproblemen veganistisch eten.

Dit geldt niet voor onze katten! Katten zijn geëvolueerd tot strikte carnivoren. Dit betekent dat ze een uniek metabolisme hebben ontwikkeld, waarbij ze een aantal voedingsstoffen nodig hebben, die alleen in een dieet op basis van dieren worden aangetroffen. Zij kunnen bepaalde noodzakelijke stoffen, zoals taurine, niet zelf aanmaken en hebben vlees écht nodig! Zonder deze voedingsstoffen ontwikkelen katten een verscheidenheid aan ziekten. 

Zo krijgen ze door een gebrek aan taurine botontkalking, kunnen ze blind worden en krijgen ze hartproblemen waar ze mogelijk zelfs aan overlijden!

In theorie zou het mogelijk zijn om een plantaardig dieet aan te vullen met verschillende synthetische dierlijke voedingsstoffen om aan de behoeften van een kat te voldoen. In de praktijk is dit zeer moeilijk te bereiken en zelfs potentieel gevaarlijk voor uw kat. 

Kortom; een vegan lifetyle, niet voor uw kat. Wilt u advies over verantwoorde voeding voor uw kat, we helpen u graag verder!

« Terug

Reacties op 'Vegetarisch eten? Niet voor onze katten!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf