Hoe zien katten de wereld?

Hoe zien katten de wereld?

kat raam.jpgwoensdag 27 juni 2018 14:46

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het zicht van je kat verschilt met dat van ons? Lees het hier!

Het netvlies van onze ogen, maar ook die van alle andere zoogdieren, bevat twee soorten cellen: staafjes en kegeltjes. Deze cellen, zogenaamde fotoreceptoren, zetten lichtstralen om in elektrische signalen, die vervolgens verwerkt worden door de zenuwcellen en naar de hersenen worden gestuurd. Daar worden ze vertaald tot de beelden die we zien.

De ogen van onze katten bevatten 3x meer staafjes dan die van de mens. Staafjes zijn gevoeliger voor licht dan kegeltjes, dit betekent dat ze al functioneren met weinig licht. Hierdoor kunnen katten veel beter zien in het donker.
Wat er nog meer voor zorgt dat katten goed kunnen zien in het donker is een laag van reflecterende cellen op de achterkant van het oog. We noemen dit het tapetum lucidum en het veroorzaakt het groene schijnsel als je in het donker op kattenogen schijnt.
Dit tapetum reflecteert al het licht wat de eerste keer niet geabsorbeerd is door de fotoreceptoren. Hierdoor krijgt het een tweede kans om geabsorbeerd te worden. Het tapetum verhoogt de effectiviteit van het oog met 40%.

Kattenogen zijn ook relatief groot in vergelijking met de grootte van hun lichaam. De pupil van een kat kan daarom erg groot worden en hierdoor kan er weer veel licht op de retina vallen. Al deze aanpassingen zorgen er voor dat de kat maar een zesde van het lichtniveau nodig heeft om te zien in vergelijking met ons.

Meer staafjes is dus heel handig tijdens schemer en in het donker, ze produceren echter alleen zwart-wit zicht. De kegeltjes zorgen voor ons kleurenzicht. Katten hebben ook kegeltjes, maar wel veel minder, met als gevolg dat een katten-visie van de wereld een stuk minder kleurrijk is dan die van ons. Katten zijn echter niet kleurenblind!
Kleuren zien is voor katten minder belangrijk. Hun voornaamste prooi is bruin (ratten en muizen), ze kunnen ze ook zien door beweging en geur en daarbij vindt het meeste jagen plaatst tijdens de schemer.

Doordat katten zoveel staafjes hebben zijn hun ogen erg gevoelig voor licht. Dit is de reden waarom de pupil zo ontzettend klein kan worden, zodat het oog beschermd wordt tegen teveel lichtinval.


(bron: International cat care)

De ogen van katten zijn erg gevoelig voor beweging, daarom zijn het zulke uitstekende jagers (de meeste althans). Een kattenoog vormt ongeveer 60 beelden per seconden, wat 2x zo snel is als wat onze eigen hersenen aankunnen.
Een kat heeft niet de juiste spieren om de lens van vorm te laten veranderen, dit is nodig om het oog te laten focussen. Ze kunnen tussen 2 en 6 meter het beste focussen. Dichterbij gaat redelijk, maar echt dichtbij maken ze gebruik van hun snorharen.

Kunstenaar Nikolay Lamm heeft door middel van foto's ons zicht vergeleken met dat van katten. Ga naar zijn site om de foto's te bekijken! De bovenste foto is wat wij zien en die daaronder wat de kat ziet.

ga naar website

« Terug

Het Websitebedrijf