De witbuikegel

De witbuikegel

knabbel en babbel.JPGvrijdag 07 juli 2017 12:17

Bijzonder bezoek deze week op de praktijk. Knabbel en babbel, twee witbuikegels van 9 weken, kwamen langs voor een controle. Hele schattige dieren, maar niet voor elke eigenaar geschikt!

Huisvesting

De witbuikegel komt in het wild in het midden van Afrika voor en is daar gewend aan warme temperaturen. Het verblijf moet daarom altijd boven de 18 graden blijven. Wordt het kouder, dan gaat de egel in winterslaap. Dit is in de natuur normaal, maar in gevangenschap vergt het veel van de egel zijn conditie en is daarna erg vatbaar voor infecties.
Overdag moet de temperatuur tussen de 24 en 27 graden zijn. ’s Nachts mag deze dalen tot 20 graden. Witbuikegels zijn nachtdieren en dus voornamelijk ’s nachts actief. Overdag slapen ze graag in schuilplekken en daarom moet er een goed schuil- en slaaphuisje aanwezig zijn.

De witbuikegel is gewend om grote afstanden te lopen. Een klein kooitje is daarom niet genoeg, ondanks dat de egel zelf niet groot is. Bouw het verblijf eventueel uit met een tweede verdieping en plaatst een looprad in het verblijf.

Van oorsprong zijn het solitaire dieren en leven dus liever alleen. Twee of meer mannetjes samen is meestal geen succes, deze gaan bijna altijd vechten. Soms is het mogelijk om 2 vrouwtjes die samen opgroeien samen te plaatsen of een mannetje en een vrouwtje. Indien de dieren gaan voortplanten is het verstandig om het mannetje even weg te halen van het vrouwtje en de baby's.
Indien er twee egels in een verblijf zitten is het belangrijk om van alles twee te hebben. Dus twee voerbakken, twee schuilhokken, twee loopwielen etc.

Voeding

De witbuikegel behoort tot de orde van insecteneters, maar is een omnivoor en eet dus van alles. Er bestaat geen speciaal uitgebalanceerde voeding. De egelvoeding die er is, is gemaakt voor de Europese egel en bevat teveel vetten.
Het advies is daarom om zo’n 50% van de voeding te laten bestaan uit kattenbrokjes (niet op visbasis) en de rest aan te vullen met insecten, groenten en fruit. Als richtlijn voor de brokjes kan het volgende aangehouden worden: 22 tot 35% eiwitten en maximaal 15% vetten.

Verzorging

Wanneer ze vanaf jonge leeftijd worden gehouden kunnen ze erg tam worden. Het is echter belangrijk om ze niet te storen tijdens het slapen. Dit betekent dat ze overdag met rust gelaten moeten worden en pas ’s avonds, als ze actief worden, eventueel opgepakt kunnen worden.
Een egel die bang is zal zich oprollen en kan sissende of klakkende geluiden maken. In dat geval is het belangrijk om te wachten tot de egel zich weer uitrolt.

Indien het aanschaffen van dit schattige diertje wordt overwogen is het belangrijk om na te gaan of je de specifieke behoeften kan realiseren. Het is belangrijk om ze op een verantwoorde manier te houden, zodat ze blij en gelukkig leven. Maar uiteindelijk is dit natuurlijk met alle dieren zo!

« Terug

Het Websitebedrijf