Paracetamol, giftig voor uw kat

Paracetamol, giftig voor uw kat

kat stethoscoop 449 goed.jpg12 juli 2013

Stel uw kat komt kreupel thuis, of heeft plotseling koorts en de dierenkliniek is gesloten. U bent misschien geneigd dan een paracetamol te geven. Immers, bij mensen is dit een van de eerste hulpmiddelen bij koorts of pijn. U kunt dit beter niet doen, lees hier waarom.

Paracetamol is giftig voor katten. Eén tablet paracetamol van 500 mg is al dodelijk voor een kat. Verder kan het leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen.

De eerste verschijnselen ziet u binnen 4 uur na inname. Dit kan zijn: een snelle ademhaling en benauwdheid, braken en niet willen eten, speekselen, zwelling van hoofd en poten en depressie. Uiteindelijk kunnen er problemen ontstaan met het vervoer van zuurstof in het bloed. Opvallend is dat de slijmvliezen (te zien in de bek) dan blauw kleuren. Ook ontstaat zeer ernstige leverschade. Deze katten sterven binnen 2 tot 6 dagen na het binnenkrijgen van de paracetamol.

Honden

Honden reageren minder heftig op paracetamol, maar een hogere dosering kan wel vergiftigingsverschijnselen opleveren. Wanneer uw hond meer dan 250 mg per kg lichaamsgewicht binnen krijgt is het wel dodelijk. Beter is het om helemaal geen paracetamol aan uw hond te geven, maar een pijnstiller speciaal voor de hond en voorgeschreven door uw dierenarts.

Behandeling

Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond of kat paracetamol binnen heeft gekregen. Wanneer dit korter geleden is dan 2 uur, dan is het belangrijk het dier te laten braken met een braakmiddel. Geef nooit een lepel zout om een dier te laten braken, want dit kan grote schade aan de organen geven.

« Terug

Het Websitebedrijf