Vaak spoed niet altijd

- Bloeding: Bij een ernstige slagaderlijke bloeding is het belangrijk eerst de wond af te binden. Pas dan kunt u het dier veilig naar de praktijk vervoeren (anders verliest het te veel bloed). Een bloeding ziet er al gauw ernstig uit. Een afgescheurde duimnagel bloedt bijvoorbeeld behoorlijk. Als u deze 10 minuten dichtdrukt of verbindt met een schone doek is de bloeding bijna altijd gestopt.

 

- Braken en diarree: Als een dier aanhoudend blijft braken of diarree heeft, verliest het veel vocht. Zeker bij jonge dieren kan dit gevaarlijk zijn. Een sliertje rood bloed bij het braaksel of de ontlasting ziet er vaak alarmerend uit. Meestal is dit een gesprongen bloedvaatje door braken of persen en valt het bloedverlies erg mee. Bij veel bloedverlies wel bellen.

 

- Konijn: 24 uur niet eten of niet keutelen: Een konijn, cavia of klein knaagdier heeft een hele snelle stofwisseling. Als het dier stopt met eten, mag u niet langer dan 24 uur afwachten.

 

- Huidwonden: Deze moeten indien mogelijk binnen 6 uur gehecht worden.

 

- Epilepsie: Wanneer een dier epileptische aanvallen heeft, zonder rustpauze en die daardoor langer dan een half uur duren, of zeer hevig zijn, is dit spoed. Wanneer de aanvallen langere tussenpozen hebben, is het toch raadzaam het dier binnen 24 uur na te laten kijken door de dierenarts.

 

- Bevalling: Wanneer er langer dan twee uur tussen twee pups of de kittens zit, moet u de dierenarts raadplegen. Ook als het dier langer dan een half uur krachtig aan het persen is en er komt niets, moet u bellen.

Bel 0165-557500

Het Websitebedrijf