Wintertips voor konijn en cavia

konijn sneeuw

Wintertips voor konijn en cavia

Vooral veel konijnen, maar ook cavia's worden buiten gehouden, maar wat moet je nu doen om je konijn en cavia ook in deze temperaturen blij te houden? Hieronder hebben we een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

 

Konijnen

Als volwassen konijnen het hele jaar door buiten zijn kunnen ze ook in deze kou buiten blijven. Ze hebben namelijk een wintervacht ontwikkeld waarmee ze zich goed warm kunnen houden. Er zijn wel een paar belangrijke tips waar je op moet letten:

  • Zorg dat ze zich kunnen ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag stro.
  • Zorg dat het nachthok wind- en waterdicht is (dus ook geen urine op de bodem) en dat het een stuk van de grond afstaat.
  • Bij deze temperaturen kunt je een deel van het hok afdekken met dekens of plastic. Let op! De dieren mogen hier niet aan kunnen knabbelen en het hok moet nog wel voldoende lucht krijgen.
  • Vervang de waterfles een paar keer per dag. Gebruik geen zout of antivries hiervoor! Een  drinktuitje vriest mogelijk vast, het is met deze vorst daarom beter om een waterbak in het binnenhok te gebruiken.
  • Zorg dat er genoeg hooi/ruwvoer aanwezig is en verdeel dit door het hok, zo blijft je konijn bezig en dus warm.
  • Wanneer u groenvoer geeft, haal het overgebleven voer dan na een half uurtje weer weg. Zo voorkomt u dat uw konijnen bevroren voedsel eten en ziek worden.
  • En als laatste tip: huisvest konijnen niet alleen. Het zijn gezelschapsdieren en kwijnen weg als ze zonder soortgenootjes leven. Bovendien is niets zo lekker warm in de winter dan een maatje om tegenaan te slapen!

Haal je konijn zeker niet naar binnen! Ze kunnen slecht tegen temperatuurswisselingen en zeker op dit moment is het verschil tussen binnen en buiten enorm groot. Konijnen kunnen hieraan overlijden!

Cavia's

Cavia's kunnen minder goed tegen koude temperaturen dan konijnen. Er geldt echter hetzelfde, haal ze zeker niet naar binnen! Je kunt het hok wel in een iets warmere omgeving plaatsen, bijvoorbeeld een schuur.
Verder gelden dezelfde tips als bij het konijn.

Deel dit bericht