Patiënt van de maand: Milly

vpfgdkr-7455871803031060017_20211225_134911

Patiënt van de maand: Milly

Onze patiënt van deze maand is Milly.
Haar baasje merkte dat Milly heel regelmatig aan het hoesten was en af en toe moeite leek te hebben met ademen. Gelukkig was het gelukt om thuis een filmpje te maken van de ademhaling van Milly. Want op de behandeltafel liet ze natuurlijk niets merken. We hebben een röntgenfoto gemaakt, waarop we een verdikking van de luchtwegen zagen. In combinatie met de klachten kwamen we tot de diagnose Feline Asthma.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen wat leidt tot veel slijmvorming, een verdikking van de wand van de luchtwegen en spasme of kramp in de kleine spiertjes van de luchtwegen. Deze symptomen samen leiden tot een vernauwing van de luchtwegen wat zich kan uiten als een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid.

Helaas kunnen we katten met astma niet genezen. De behandeling is bedoeld om de ontsteking in de luchtwegen tegen te gaan. Dit doen we met corticosteroïden zoals prednison. Omdat dit medicijn op de lange termijn veel vervelende bijwerkingen kan geven, dienen we de corticosteroïden bij voorkeur toe door middel van inhalatie medicatie. De kat krijgt ‘pufjes’ zoals we dat ook kennen bij mensen. Doordat de medicatie op deze manier alleen in de luchtwegen komt hebben we niet te maken met de algemene bijwerkingen van prednison die je wel krijgt bij het geven van tabletten. Daarbij geven we ook pufjes die helpen om de luchtwegen beter open te zetten.

Niet alle katten zijn in eerste instantie gecharmeerd van het apparaat waarmee je de pufjes toedient, een zogenaamde Aerokat®.
Ook Milly had in eerste instantie nogal haar bedenkingen. Met veel geduld heeft haar baasje haar uiteindelijk laten wennen en lukt het nu om Milly haar medicatie toe te dienen.

vpfgdkr-7455871803031060017_20211224_134734
vpfgdkr-7455871803031060017_20220128_165137groo

Om je kat aan de inhalator te laten wennen adviseren we volgend stappenplan:
Begin met de inhalator ergens neer te leggen in huis zodat je kat eraan kan snuffelen. Liefst natuurlijk op een plek waar je kat regelmatig komt. Probeer het daarna te koppelen aan iets lekkers. Zet er eerst wat te eten naast en als dit goed gaat, smeer dan wat natvoer aan de binnenkant van het kapje.
Probeer vervolgens langzaam alleen het kapje kort op de neus van je kat te plaatsen en breidt dit langzaam uit. Als ze dit accepteren kun je de gehele inhalator gaan gebruiken.

De ene kat heeft meer tijd nodig dan de ander, maar uiteindelijk gaan de meeste katten het accepteren.

Naast het geven van medicijnen om de ontsteking te remmen is het belangrijk om eventuele stoffen in de omgeving die de astma kunnen triggeren te verwijderen. Denk aan geurkaarsen of roomsprays, erg stoffige kattenbak vulling en vooral niet roken in huis.

Deel dit bericht