kitten groen

Een nieuw kitten

De verzorging en opvoeding van een kitten is een leuke en bijzondere tijd voor het kattenbaasje. Er komt ook nogal wat bij kijken: Wat is een goede kittenvoeding? Hoe introduceert u uw kitten bij de andere huisgenoten? Wanneer moet ik naar de dierenarts? En hoe zit dat met sterilisatie?

U wilt natuurlijk uw kitten de beste zorg geven die er is.

Juiste omstandigheden 

Het begint in het nest bij de moeder en broertjes en zusjes. In deze periode leren de kittens allerlei dingen van hun moeder: 

  • Ze leren zelfstandig plassen doordat moeder hen likt over het buikje. 
  • Ze worden gesocialiseerd met andere katten; door spelen en vechten met broers en zussen leren ze hun plaats kennen in het nest.  
  • En ze wennen automatisch ook aan andere belangrijke factoren in huis: de mens.   

Deze fase bij de moederpoes en de nestgenoten is een zeer belangrijke! Een kat die goed gesocialiseerd is, dwz gewend aan andere katten en mensen, zal naar verwachting op latere leeftijd minder problemen geven in een huishouden. Wanneer een kitten in de eerste weken van zijn leven bijvoorbeeld in een schuur is opgegroeid, zonder de aandacht van mensen, zal deze kat sneller schuw blijven en duurt het veel langer voordat hij of zij vertrouwd raakt met mensen, kinderen, andere katten of honden. 

U kunt een kitten in huis nemen vanaf 8-9 weken, dan is ze bij moeder klaar en kunt u deze taak overnemen. Sommige fokkers houden de kittens liever tot 12 weken. In een omgeving waar ze goed gesocialiseerd worden is dit prima.  

Bij de aanschaf van een kitten is het goed te letten op de oogjes en het neusje. Deze moeten beiden helder en schoon zijn. De vacht moet een gezonde glans hebben en het katje moet actief en speels te zijn. 

Een nieuw kitten in huis wat leuk!  

Bij de aanschaf van een kat zijn er een aantal dingen waar u van tevoren al aan moet denken. 

  • Zorg ervoor dat u alle spullen al in huis heeft, denk hierbij aan de basisbehoefte van de kat; een kattenbak, een voerbak, een drinkbak (fontein), een mandje, een krabpaal en speeltjes. 
  • Richt een kamer in met alle spullen die de kat nodig gaat hebben. Kies hierbij een kamer waar de kat de rest van zijn leven toegang toe kan krijgen.  
  • Bij voorkeur, plaats een feliway verdamper 3 dagen voor de komst van uw kat in het stopcontact. Deze verdamper geeft feromen af die een vertrouwd en veilig gevoel geven aan de kat wanneer u de kat in deze kamer laat. Wilt u meer weten over feromonen bij de kat? Klik dan op deze link. 

Wanneer u uw nieuw kitten heeft opgehaald is het belangrijk dat hij of zij eerst in een kamer went aan zijn nieuwe omgeving. Sommige katten kunnen namelijk wat angstig zijn en willen zich verstoppen. Het is dan niet handig wanneer hij gelijk onder de bank schiet of naar zolder rent. Een kleine kamer betekent minder prikkels waardoor uw kat zich sneller op zijn gemak gaat voelen. Wanneer u merkt dat uw nieuwe kat zelfverzekerd rond gaat lopen en nieuwsgierig begint te worden, mag u hem de kamer uit laten. Omdat deze kamer vertrouwd is zult u merken, dat wanneer hij het spannend vindt, hij weer terug rent naar zijn eigen kamer. 

Heeft u al een kat of hond in huis? Lees hier hoe u ze rustig aan elkaar kunt laten wennen.  

Naar de dierenarts

Vaccinaties

Uw kitten heeft in de eerste maanden een aantal vaccinaties nodig.
In de natuur is het allemaal prachtig geregeld. Onmiddellijk na de geboorte krijgt het kitten van de moeder afweerstoffen mee om hem de eerste levensweken tegen ziekteverwekkers te beschermen. De eerste kitten-enting vindt plaats wanneer de antistoffen uit de moedermelk hun werking gaan verliezen. Dit is op de leeftijd van 8 tot 12 weken.
Hieronder een overzicht van de vaccinaties voor de kat in het eerste levensjaar:

9 weken leeftijd – 1e enting: Kattenziekte en niesziekte
12 weken leeftijd – 2e enting: Kattenziekte en niesziekte. Als de kat mee gaat naar het buitenland evt. rabiës vaccinatie.
12 maanden leeftijd – Kattenziekte en niesziekte. Hierna wordt kattenziekte om de twee jaar herhaald, niesziekte jaarlijks.

Chippen

Het is verstandig uw kitten te laten chippen. Wanneer uw kitten per ongeluk naar buiten ontsnapt, wordt hij of zij vaker teruggevonden wanneer er een chip aanwezig is.

Ontwormen

Helaas zijn kittens erg bevattelijk voor worminfecties en hebben ze een grote kans om erg ziek van te worden als ze dit oplopen. Ons advies is daarom om kittens te ontwormen op de leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken. Daarna is het verstandig dit maandelijks te herhalen tot een half jaar leeftijd.
Symptomen van een worminfectie kunnen zijn: braken, diarree en sloomheid.

Voeding

Een goede voeding zorgt voor optimale groei, een gezonde vacht en een goed gebit. U kunt uw kitten de eerste maanden het beste kittenbrokjes geven van een kwalitatief goed merk, bv Hills of Royal canin.  Geef ook dagelijks wat zachte voeding aan uw kat. Dit is goed voor de extra opname van vocht en helpt een kat verschillende smaken voedsel te leren eten. 

Katten zijn van nature echte jagers. Het is daarom belangrijk om ze van jongs af aan op een andere manier bezig te houden door middel van spelen! Dit kunt u ook doen door het voer niet in een bakje te geven, maar ze er moeite voor te laten doen. Lees er hier meer over.

Sterilisatie/castratie 

Een poes is meerdere malen per jaar krols. Dit merkt u doordat ze (vervelend) gaat miauwen en ander gedrag gaat vertonen.
Door veel krols te zijn kan ze baarmoederontsteking en melkkliertumoren ontwikkelen. Het is voor de gezondheid van de poes daarom raadzaam rond de 6 maanden leeftijd te steriliseren. 

Ook een kater wordt gecastreerd rond de leeftijd van 6 maanden, eventueel eerder wanneer hij in huis gaat ''sproeien''. Hij geeft dan met de staart in de lucht tegen uw bankstel of muren zijn lucht af door een klein straaltje urine.
Een uitzondering hierop zijn katers van de grote rassen, zoals Maine Coon en Noorse boskatten. We castreren deze liever pas op een jaar leeftijd in verband met eventuele problemen met de heupen op latere leeftijd. Ontstaan er echter gedragsproblemen in huis, dan moeten we er soms toch voor kiezen om dit eerder te doen.

Na de castratie en sterilisatie gaat de stofwisseling van de kat wat langzamer en heeft de kat minder eten nodig om op hetzelfde gewicht te blijven. Verminder de hoeveelheid voer na de operatie met ongeveer 20 % dan blijft uw kat een gezond gewicht houden, of zet ze op een voeding speciaal voor gecastreerde/ gesteriliseerde katten.