Een kat is van nature een jager. In de natuur vult het zijn dagen met het jagen op prooien en het verdedigen van zijn eigen territorium. De gemiddelde kat vangt 8-10 muizen per dag om in zijn behoefte te voorzien.
Dat is wel even anders voor de meeste van onze huiskatten, daarom moeten zij zich op een andere manier bezighouden. Spelen is hierbij een heel belangrijk onderdeel.
Verveling bij de kat is hoofdoorzaak nummer 1 voor het ontwikkelen van gedragsproblemen. Een kat zal niet uit zichzelf zijn dag volplannen met spelen en jagen in huis. U als eigenaar moet hem of haar hiertoe aanzetten. Daarbij zorgt spelen voor beweging. Dit is belangrijk, want het houdt uw kat in een goede conditie.
Voor een kat is het vangen van een prooi een overwinning, ze gaan zich er goed door voelen. Het vangen van prooien is dus niet alleen voor de voedingsbehoefte, maar ook voor de jachtbehoefte. Daarom is het heel belangrijk dat wij die behoefte gaan nabootsen bij onze huiskatten.
Door uw kat een speeltje aan te bieden die de prooi vervangt geeft u hem het gevoel dat hij toch aan het jagen is. U kunt kiezen voor een speelhengel met daaraan een veer of ander leuk speeltje. Het is wel heel belangrijk dat u met hem speelt, uit zichzelf zullen de meeste katten dit niet gaan doen. Uiteindelijk laat u uw kat het speeltje vangen. Dit vangmoment zorgt voor dat fijne gevoel.
Speel dagelijks met uw kat, zelfs oudere katten hebben behoeft om te spelen. Per kat kan het verschillen welk speeltje het beste bij hem past, probeer wat dingen uit tot je het juiste hebt gevonden. Wissel regelmatig van speeltje en gebruik eventueel kattenkruid om speeltjes aantrekkelijker te maken.
Katten spelen liever kort, vaak zijn ze na een paar minuten uitgespeeld. Probeer daarom om 2 of 3 keer te spelen.
Spelen alleen kan niet de gehele jachtbehoefte bevredigen. Daarom is het ook heel belangrijk dat we onze huistijgers iets laten doen om hun dagelijkse voeding te bemachtigen.
Onze katten krijgen meestal hun eten op een bordje geserveerd, 2-3 x daags een bakje met brokjes en dan ook vaak nog wat natvoeding daarbij. Voor sommige katten staan er de hele dag brokjes ter beschikking, luxe zou je zeggen. Maar dat is eigenlijk niet het geval. Een kat is gewend om iets te moeten doen voor zijn eten en het is maar saai om op deze manier elke dag te eten. Het jachtinstinct wordt op deze manier niet bevredigd. Daarnaast is een kattenmaag eigenlijk niet gemaakt om veel voeding direct op te eten.
Het is ons advies om katten (jong en oud) voeding aan te bieden in een voerpuzzel, voerbal of zelfgemaakt speeltje. Er zijn hiervan verschillende producten op de markt te koop, maar u kunt ook zeker zelf iets maken. Ook de moeilijkheidsgraad kan per kat verschillen. Er zijn enorm ijverige katten die binnen no time weten hoe het werkt en er zijn katten waarbij we moeten beginnen met een simpele variant.
Voorbeeld zelfgemaakt voerspeeltje:
Benodigdheden:
- (veel) wc-rollen
- Oude schoenendoos, kistje of iets anders waar de wc-rollen in kunnen.
Hoe?
Knip de wc-rolletjes op ongelijke lengte en stop ze in de schoenendoos. Brokjes erin en zoeken maar! Giggs van onze assistente Armanda kan het in ieder geval erg waarderen!
Liever iets wat al klaar is? Hieronder ziet u een afbeelding van een Activity Board (©Trixie) en het Labyrint (©Catit design Senses). Het is een kwestie van uitproberen wat het beste bij uw kat past. Ook in een huishouden met meerdere katten is het leuk om te zien dat ze door het samenspel de relatie onderling verbeteren. Stop de normale portie brokjes in het speeltje en laat uw kat zelf bepalen wanneer hij eet. Hiermee bevredigd u zijn jachtinstinct, leert hem gedoseerd te eten en voorkomt u overgewicht.
We wensen jullie samen veel speelplezier!