Kattenliefde

Introductie van een nieuwe kat

Bij het introduceren van een nieuwe kat is het belangrijk dat u de katten rustig aan elkaar laat wennen. Stelt u zich eens voor... u komt thuis en er is opeens een vreemde in huis die aan uw spullen zit en uw eten opeet. Hoe zou u hierop reageren? Zo is dat bij katten precies hetzelfde. Ze zullen wat tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huisgenoot te wennen.  

Hieronder vindt u een schema dat u kunt volgen om de katten aan elkaar te introduceren. De duur van deze introductie verschild enorm en is afhankelijk van het karakter van uw dieren.
Ook als u een hond heeft is het verstandig de nieuwe kat langzaam te introduceren en kunt u ook onderstaand schema aanhouden.   

Het is zeer onverstandig om katten die elkaar nog niet kennen plots bij elkaar te laten. U krijgt maar één kans om dit goed te doen en wanneer de ontmoeting slecht verloopt, is er een grote kans dat ze nooit meer vrienden worden.  

Stappenplan

  • Los van de kennismaking met de andere gezinsleden kan het voor een kat ook al heel overweldigend zijn om opeens in een nieuwe omgeving geplaatst te worden. Ons advies is daarom om een nieuwe kat eerst te laten wennen aan 1 ruimte of kamer i.p.v. meteen aan het hele huis. Een kleine kamer betekent minder prikkels waardoor uw kat zich sneller op zijn gemak gaat voelen. Het helpt daarbij bij de introductie. 
  • Uw nieuwe kat heeft dus een kamer gekregen waar hij of zij de komende dagen in blijft. Uw andere dieren mogen in huis rondlopen, maar mogen niet in de kamer van de nieuwe kat komen. De eerste kennismaking is dan het snuffelen onder de deur zonder dat ze elkaar zien. 
  • Haal vervolgens een handdoek over de ruggen van alle dieren en leg er één in iedere kamer. Zo kunnen ze aan elkaars lucht wennen. Wissel met speeltjes en voerbakjes zodat de dieren elkaars geur gaan accepteren.
    Geef de katten bij de kamerdeur eten, bij voorkeur iets heel lekkers, waardoor ze beloond worden als ze in de buurt komen van de nieuwe aanwinst. 
  • Laat afwisselend de nieuwe kat de rest van het huis verkennen en de andere dieren de kamer van de nieuwe kat. Zo kunnen ze ongestoord hun geursporen uitzetten. Doe dit gedurende een uur om en om. Zorg wel dat ze elkaar absoluut nog niet zien!
    Wanneer de katten niet meer mopperen of onrustig zijn in de buurt van de deur kunt u een volgende stap zetten.  
  • Ga de katten of honden in de buurt van de deur eten geven en doe voorzichtig de deur open. Begin met een kier en ga elke keer een stapje verder. Doe dit bij voorkeur met z'n tweeën, omdat de dieren nog niet naar elkaar toe mogen rennen. Na het eten sluit u de deur weer. 
    Als dit goed verloopt, kunt u de dieren onder toezicht na het eten steeds iets langer bij elkaar laten. Wanneer u er zelf van overtuigd bent dat er geen problemen meer zijn, kunt u ze ook zonder toezicht bij elkaar laten. 

Nog belangrijk om te weten; er is 1 kattenbak nodig per kat + 1 extra. Dit wil zeggen dat als u 2 katten heeft, er dan 3 kattenbakken nodig zijn verdeeld over uw woning. 

Extra tips voor hond en kat: 

  • Voorkom dat uw hond achter de nieuwe kat aangaat door de hond vast te houden aan de riem of door hem in een bench te plaatsen. Voor een kat is het zeer stressvol om in een bench geplaats te worden, dit wordt daarom ook sterk afgeraden. Beloon uw hond wanneer hij rustig is in zijn bench of niet trekt aan de lijn wanneer uw kat in de kamer rondloopt.  
  • U kunt uw hond los laten lopen als u weet dat hij of zij niet op katten reageert. Laat wel de riem aan de halsband zitten zodat u de hond wel kunt vasthouden als hij of zij toch besluit achter de kat aan te gaan. 
  • Zorg ervoor dat wanneer uw hond losloopt in huis, uw kat altijd kan vluchten naar een plek waar uw hond niet kan komen, bijvoorbeeld naar boven of een hoger plekje in de kamer.  

Bent u ervan overtuigd dat uw dieren het goed met elkaar kunnen vinden, dan hoeft u ze natuurlijk niet meer apart te houden van elkaar. Vanaf dat moment is gezelschap van elkaar juist heel erg fijn. Hopelijk worden ze vrienden voor het leven!