Patiënt vd maand: Kobus

d8223a2b-01fa-4628-9b31-5d7b63928147

Patiënt vd maand: Kobus

Wat is het tijdens de herfst toch fijn om een mooie boswandeling met je hond te maken.  Tijdens zo’n wandeling kom je vaak veel eikels tegen. Die lijken misschien onschuldig, maar zijn het helaas niet. Veel honden vinden het echter wel leuk om ermee te spelen of om ze op te eten. 

Zo ook Kobus. Zijn baasje kwam bij ons omdat Kobus erg aan het overgeven was en zich duidelijk ziek voelde. Hij reageerde niet op medicatie tegen de misselijkheid en bleef zich ellendig voelen. De dierenarts merkte dat Kobus erg pijnlijk reageerde in zijn buik en besloot een röntgenfoto te maken. Hierop zagen we veel gas in de darmen met daarvoor een structuur die een verstopping van de darmen leek te geven.
Helaas betekende dit dat Kobus geopereerd moest worden. Er bleek een eikel vastgelopen te zijn in zijn dunne darm. Deze eikel sloot alles af en moest verwijderd worden uit de darm. 

 

8d82a7d0-4c2c-4d21-8f0e-55e0c1e9730e
1a7ec85d-f3d4-4155-8a98-424542fd7fbb

Behalve het gevaar voor verstopping in de darmen bevatten eikels ook een stof die in grotere hoeveelheden giftig is voor honden. Deze stof heet tannine (looizuur) en geeft buikpijn, overgeven, diarree en in erge gevallen zelfs nierfalen.
Andere dingen die je tijdens de herfstwandeling kunt vinden zijn kastanjes, beukennootjes en dennenappels. Ook deze kunnen zorgen voor een verstopping van de darmen.
Let dus een beetje op tijdens de herfstwandeling met je hond, neem wat lekkers mee of het favoriete speeltje om hem of haar eventueel af te leiden als het nodig is.

Kobus voelt zich gelukkig weer helemaal goed en laat hopelijk de eikels vanaf nu liggen!

Deel dit bericht