Patiënt van de maand: Bella

Bella 1

Patiënt van de maand: Bella

Het was vorige week een spannende week voor Bella en haar baasje. Bella was erg aan het hoesten en benauwd. Door een röntgenfoto zagen we dat er een flinke longontsteking speelde. Gelukkig is ze met de behandeling goed opgeknapt!

Helaas is Bella één van de vele pups die we zien met een dubieus verleden. Deze hondjes worden hier in  Nederland of België verkocht, maar blijken oorspronkelijk uit Oost-Europese broodfok te komen en zijn dus ons land in gesmokkeld.
Met een paspoort en valse inentingspapieren lijkt er vaak niet veel aan de hand. We zien echter heel veel gezondheidsproblemen! Daarbij worden de moederdieren in erg slechte omstandigheden gehouden 😢.

Helaas is de enige manier om deze handel te stoppen, door de vraag naar deze pups te stoppen. Check daarom of je te maken hebt met een eerlijke pup!

Checklist bij de aanschaf

Bereid uzelf goed voor. Maak van tevoren een lijstje van belangrijke zaken en neem u voor om geen pup te kopen als de pup niet aan de checklist voldoet. Ook wanneer u het pupje ontmoet (en het is waarschijnlijk een hartveroverend hondje), neem geen overhaaste beslissingen. Treft u een pupje dat u zielig vindt en wilt helpen? Bedenk dan dat het hondenwelzijn het meest dient door NIET te kopen bij een slechte fokker. Zolang zij namelijk geld blijven verdienen aan deze dieronvriendelijke industrie, zullen ze dit ook blijven doen.

Wij hebben voor u een lijst samengesteld om u meer houvast te geven op het moment dat u bij een pup gaat kijken.

1. Zijn er meer nestjes aanwezig?

Een goede fokker heeft meestal maar één of twee nestjes tegelijk. Er gaat veel tijd en energie zitten in het begeleiden van een nest pups. Als een fokker veel nestjes tegelijk heeft, is die begeleiding vaak niet mogelijk.
Wanneer pups "op voorraad" zijn, is er meestal niet op een verantwoorde wijze gefokt.

2. Is de moederhond aanwezig?

Het is erg belangrijk dat de moederhond bij het nest aanwezig is. Het gedrag van de moeder geeft u informatie over de pups en het is voor de opvoeding van de pups heel belangrijk dat ze van haar veel leren. Pups mogen wettelijk pas na zeven weken bij hun moeder weg. Koop dus geen pup als de moeder niet aanwezig is, ook niet als men argumenten aandraagt waarom ze er even niet is. Spreek liever af dat u een andere keer terugkomt, als de moeder wel aanwezig is.

3. Ligt het nest in een schone huiselijke omgeving?

Pups mogen niet ergens achteraf in een schuur of kennel liggen waar ze niet voldoende in aanraking komen met de normale dagelijkse zaken die ze in hun latere leven tegen zullen komen. Een pup kan zich dan niet ontwikkelen en niet wennen aan alles wat hij of zij normaal moet gaan vinden.

Natuurlijk is het belangrijk dat de omgeving waar de pups verblijven schoon gehouden wordt. Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak moeizaam zindelijk. Check ook of de pups schone ogen, oren, neusjes en achterkanten hebben.

4. Hoe reageren de pups op bezoek?

Pups die goed gewend zijn aan mensen horen niet angstig te reageren op bezoek en geluiden. Kruipen de pups weg als u komt kijken, of schrikken ze van geluiden die u maakt, dan is dit meestal geen goed teken. Hetzelfde geldt voor de moederhond. Als de moederhond sociaal is, is de kans groter dat de pups dat ook zijn.

5. Hebben de pups een inentingsbewijs?

Pups horen, wanneer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan, minimaal één keer ingeënt te zijn tegen hondenziekte en het parvovirus. Ook moeten ze ontwormd en gechipt zijn. De gegevens hierover horen in een inentingsbewijs of paspoort te staan. Wanneer u het paspoort in mag zien, controleer dan of het een Nederlands paspoort is, of er typ-ex gebruikt is, teksten doorgestreept zijn en of er stickers uit gehaald zijn of niet. Het kan zijn dat een van deze aanpassingen op fraude wijst. Maar ook een ogenschijnlijk "goed" paspoort is niet altijd in orde. Tegenwoordig worden stickers door fraudeurs onherkenbaar nagemaakt. Wanneer u twijfelt, laat het paspoort dan door de dierenarts controleren.

6. Zijn de ouders gecontroleerd op erfelijke afwijkingen en zijn daar de officiële papieren van?

Bij honden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, zoals verschillende gewrichtsaandoeningen of oogafwijkingen. Het is belangrijk dat hier bij het fokken rekening mee wordt gehouden om de aandoening terug te dringen. Het is goed te vragen of de ouders hierop getest zijn. Als dit zo is, moet de fokker u de officiële papieren van deze uitslag kunnen laten zien.

7. Geeft de fokker duidelijke informatie, kunt u vragen stellen en stelt hij of zij u ook vragen?

Een goede fokker wil dat zijn pups bij een geschikte nieuwe eigenaar komen. Hij wil immers dat u een goede keuze kunt maken en dat de u en de pup een goede combinatie vormen. Het is ook fijn als u, ook na de koop, mag bellen als u vragen heeft.

8. Kunt u meerdere keren komen kijken?

Het is prettig als u meerdere keren naar het nest kunt komen kijken. Wanneer u na één keer kijken al moet beslissen omdat de pups anders al verkocht zijn, neemt u misschien een overhaast besluit. Als u een pup wilt van een ras waarvoor een wachtlijst bestaat, is het gebruikelijk dat u zich vooraf inschrijft.

9. Is er een koopcontract?

Om te kunnen bewijzen dat een hond van u is, moet u het aankoopbewijs kunnen tonen. Het is dus verstandig om een echt koopcontract te vragen waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn en dat de hond ook inderdaad uw eigendom wordt. Dat laatste klinkt vreemd, maar er zijn constructies waarbij u als het ware 'pleeggezin' wordt voor de hond en de fokker eigenaar blijft. Let goed op of er geen dingen in het contract staan die u niet wilt.

Ook al voldoen de pup en de fokker aan de hele checklist, let ook op uw eigen gevoel. Als u twijfelt, bel dan gerust eens naar onze praktijk en vertel wat uw bevindingen zijn. Wij helpen u graag in het maken van een goede keuze. U heeft er niets aan als u een heel hondenleven lang spijt heeft van uw aankoop!

Check ook volgende site eens: Fair-pup check

 

Deel dit bericht