Tip van de maand: Goede voeding voor uw parkiet

valkparkiet

De juiste voeding voor uw parkiet

Als u een parkiet heeft wilt u daar natuurlijk goed voor zorgen. We zien het echter in de praktijk vaak misgaan met de voeding van parkieten. Tijd dus om hier wat meer over te vertellen!

Parkieten krijgen vaak een zadenmengsel en de meeste vinden dit ook erg lekker. Echter doordat ze kunnen kiezen, gaan ze instinctief vaak voor de vetste zaden. Deze bevatten het meeste energie, maar ook de minste vitamines. Je zou dit selectieve eetgedrag kunnen vergelijken met dat van kleine kinderen. Als ze elke dag de keuze krijgen tussen frietjes of groente, zullen ze bijna altijd voor de frietjes kiezen. Maar dat is natuurlijk niet gezond! Het uitzoeken van de lekkere zaadjes is net zo ongezond voor vogels. Daardoor krijgen ze vaak tekorten in vitaminen en mineralen, wat een heel scala aan gezondheidsproblemen geeft.
Daarbij ontbreken in een zadenmengsel essentiële dierlijke aminozuren en vitamine A, wat bijvoorbeeld wel zit in eivoer.

Maar hoe kunt u dat dan voorkomen? Door ze geen zadenmengsel maar pellets te geven. Daar zit alles in wat ze nodig hebben, in de juiste verhoudingen. Dat klinkt heel makkelijk, maar net als een kind dat niet zomaar aan groenten begint als het gewend is om elke dag frietjes te eten, zal een parkiet ook moeten leren om gezonde pellets te eten.

Hoe leer je een parkiet pellets eten?

Een parkiet die het nog niet gewend is om pellets te eten moet hier langzaam aan wennen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door in de ochtend pellets te geven en pas in de avond een theelepeltje zaadjes. U kunt de pellets ook aantrekkelijker maken, door bijvoorbeeld een klein beetje pindakaas of roosvicee erbij te doen en een soort papje te maken. Bij sommige vogels werkt het ook goed om er een beetje mee te spelen en te doen alsof u het zelf eet en heel lekker vindt.

U moet wel goed in de gaten houden dat uw parkiet blijft eten. Een vogel kan niet langer dan 24 uur vasten. Zolang uw parkiet de pellets nog niet goed eet, is het dus heel belangrijk om zaden erbij te blijven geven. Als u bijvoorbeeld voor werk de hele dag van huis bent en het eten van de vogel niet goed in de gaten kan houden, is het handiger om op die dagen de pellets door het zadenmengsel te doen. Zo komt uw parkiet wel in aanraking met de smaak en structuur van de pellets, maar zal hij in elk geval nog zaad kunnen eten als de pellets hem (nog) niet genoeg aanstaan.

Welke pellets zijn het beste?

Er zijn verschillende merken die pellets voor parkieten en papegaaien maken. Een aantal goede merken zijn Harrison’s, Nutri-bird, Kaytee, ZuPreem, Roudybush en Pretty bird. Onze voorkeur gaat uit naar Harrison’s, omdat zij biologische voeding maken. In hele goedkope vogelvoeding zitten vaak zaden uit China verwerkt, waar veel landbouwgif in zit. Voor de gezondheid van uw parkiet is het dus verstandig te investeren in de beste pellets.

Mag mijn vogel dan niets anders meer eten?

Naast de pellets is het belangrijk om ook grit aan te bieden om te helpen met de spijsvertering. Het liefst in een apart bakje, zodat uw vogel zelf kan kiezen hoeveel hij er van inneemt naast het eten. Ook mag u de voeding aanvullen met een klein lepeltje eivoer. Het is niet nodig om naast de pellets nog extra vitamine supplementen te geven.

Deel dit bericht