spaniel-met-voerbak

Voeding

Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw hond of kat. Goede voeding helpt uw dier gezond te houden.
Er zijn heel veel verschillende merken en verschillende soorten voedingen op de markt. Welke voeding het meest geschikt is hangt af van verschillende factoren. 

Bij bepaalde aandoeningen adviseren wij om een specifieke dieetvoeding te gaan geven, bv bij nierproblemen, blaasproblemen of maag en darmklachten.
Heeft uw dier geen specifieke aandoening dan zoekt u waarschijnlijk een algemene voeding goed voor de levensfase van uw dier. 

Verschillende merken rekenen verschillende prijzen, maar de prijs per kilogram is niet zomaar te vergelijken. Van het ene merk moet u namelijk meer geven om aan de energie en voedingsbehoefte van uw hond of kat te voldoen, dan van het ander. Ook is het belangrijk welke grondstoffen ze gebruiken. Sommige merken variëren daartussen, waardoor het niet mogelijk is om altijd eenzelfde kwaliteit te waarborgen. 

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van diervoeding. We zetten daarom een aantal feiten, fabels en vragen voor u op een rijtje. 

Vers vlees voeding

Met vers vlees wordt onverhitte voeding bedoeld, die koel of diepgevroren bewaard wordt. Dit kan bestaan uit orgaanvlees, botten, gevogelte, maar ook melk of eieren. Kant en klare vers vlees diëten worden verkocht onder de merken als: Carnibest, BARF, KVV, Duck, Lotgering. Sommige mensen stellen zelf een vers vlees maaltijd samen voor hun huisdier.

Tegenwoordig is er een grote groep honden- en kattenbezitters die hun huisdieren voert met rauwe vleesvoeding. Veel voorstanders zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding. Tegenstanders wijzen op de gezondheidsrisico's voor hond en eigenaar.

U wilt natuurlijk het beste voor uw hond, wij willen dat ook. Daarom hebben we de voor- en nadelen van het voeren van vers vlees voeding aan de hond op een rij gezet, zodat u weloverwogen een keuze kan maken. Lees meer

Graan- of Glutenvrije voeding

Een veel gehoord argument van vooral hondeneigenaren is dat een glutenvrij dieet beter is voor de hond. Voor een klein percentage honden klopt dit, maar voor het overgrote deel niet. Het berust op een aantal misverstanden. 

  • Er wordt gedacht dat honden granen en de bijbehorende koolhydraten niet kunnen verteren vanwege hun afstamming van de wolf. Ook wolven kregen granen binnen, via de maag- en darminhoud van hun prooi. Daarbij is gebleken dat door domesticatie honden genetisch zijn veranderd en 25x beter koolhydraten verteren dan wolven. Daarbij is het ene koolhydraat of graan de andere niet. Een goede voeding kiest voor een goed verteerbaar koolhydraat. 
  • Mijn hond is allergisch voor granen of gluten. Het grootste gedeelte van de honden is allergisch voor een dierlijk eiwit (rund, kip, lam etc). Maar een klein percentage is allergisch voor granen. 

Vegetarisch voeren

Een vegetarische of veganistische levensstijl zien we steeds vaker. Voor mensen kan dit zonder gezondheidsproblemen (mits bepaalde voedingstoffen worden aangevuld natuurlijk), voor onze katten is dit echter levensgevaarlijk!

Katten zijn geëvolueerd tot strikte carnivoren. Dit betekent dat ze een uniek metabolisme hebben ontwikkeld, waarbij ze een aantal voedingsstoffen nodig hebben, die alleen in een dieet op basis van dieren worden aangetroffen. Zij kunnen bepaalde noodzakelijke stoffen, zoals taurine, niet zelf aanmaken en hebben vlees écht nodig! Zonder deze voedingsstoffen ontwikkelen katten een verscheidenheid aan ziekten.

Zo krijgen ze door een gebrek aan taurine botontkalking, kunnen ze blind worden en krijgen ze hartproblemen waar ze mogelijk zelfs aan overlijden!

In theorie zou het mogelijk zijn om een plantaardig dieet aan te vullen met verschillende synthetische dierlijke voedingsstoffen om aan de behoeften van een kat te voldoen. In de praktijk is dit zeer moeilijk te bereiken en zelfs potentieel gevaarlijk voor uw kat.

Kortom; een vegan lifetyle, niet voor uw kat.