Tegenwoordig is er een grote groep honden- en kattenbezitters die hun huisdieren voert met rauwe vleesvoeding. Veel voorstanders zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding. Tegenstanders wijzen op de gezondheidsrisico's voor dier en eigenaar.
U wilt natuurlijk het beste voor uw dier, wij willen dat ook. Daarom hebben we de voor- en nadelen van het voeren van vers vlees voeding op een rij gezet, zodat u weloverwogen een keuze kan maken.
Met vers vlees wordt onverhitte voeding bedoeld, die koel of diepgevroren bewaard wordt. Dit kan bestaan uit orgaanvlees, botten, gevogelte, maar ook melk of eieren. Kant en klare vers vlees diëten worden verkocht onder de merken als: Carnibest, BARF, KVV, Duck, Lotgering. Sommige mensen stellen zelf een vers vlees maaltijd samen voor hun huisdier.
Veel genoemde voordelen zijn:
1. Het is natuurlijke voeding (wolven eten ook rauw vlees).
2. Ze vinden het lekker.
3. De lichaamsgeur is aangenamer
4. Ze hebben een glanzende vacht.
5. Ze hebben meer energie.
6. Ze hebben minder last van bepaalde aandoeningen, oa. artrose, gebitsproblemen en parasieten.
Deze voordelen zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel bewezen is, is dat honden van een vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dit is te wijten aan het feit dat vers vlees weinig vezels bevat en de dieren daarom ook weinig ontlasting hebben. Voor de eigenaar is dit een voordeel, voor de hond niet altijd, hij kan er obstipatie van krijgen.
Er zijn meerdere publicaties en onderzoeken die erop wijzen dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij vers vlees diëten vaak niet goed is. Dit gaat zowel over commercieel verkrijgbare diëten als zelfkook. Helaas kan dit ernstige gezondheidsrisico's tot gevolg hebben.
Dit probleem is echter goed te ondervangen door advies in te winnen bij een specialist diervoeding, mits u zich ervan bewust bent dat dit probleem kan spelen!
Zoals eerder genoemd bevat vers vlees weinig vezels, wat kan leiden tot obstipatie. Ook kunnen er te grote borstukken inzitten die schade kunnen geven aan de slokdarm en darmen.
In rauw vlees worden regelmatig ziekteverwekkers gevonden. De darmbacteriën Salmonella, E. Coli, Campylobacter, Listeria, de parasieten Toxoplasma en Neospora en resistente bacteriën. Door uw kat of hond rauw vlees te geven, introduceert u dus een risico in huis.
Uw dier kan hier erg ziek van worden, maar kan de ziekteverwekkers ook doorgeven aan u en uw gezin. Een bacterie en dus ook een resistente bacterie, kan van dier op mens overgaan (door o.a. likken en aaien). Mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico om ziek te worden, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Ook wordt het afgeraden een hulphond rauw vlees te voeren.
Deze infecties kunnen voorkomen worden door het vlees voldoende te verhitten (bacteriën), in te vriezen(parasieten) en voldoende hygiëne in acht te nemen (overbrengen van bacterie van rauw op bewerkt voedsel). Verhitten tast de verteerbaarheid van vlees niet aan.
Het voeren van rauw vlees is goed mogelijk, mits u de serieuze risico’s voor mens én dier in acht neemt. Laat de samenstelling controleren door een specialist in diervoeding (bijvoorbeeld R. Corbee of E. Plantinga) en neem de volgende hygiënemaatregelen:
1. Bewaar verse vlees in de vriezer. Apart van de eigen voeding. Bijv. Een aparte lade.
2. Gebruik een bakje, mes, vork, lepel wat u alleen gebruikt voor de hond of kat.
3. Ontdooi het vlees in een bakje met deksel wat niet kan gaan lekken, in de koelkast.
4. Ontdooi het vlees in porties. Maak het voer binnen 24 uur na ontdooien op.
5. Als het vlees er na ontdooien er niet goed uitziet of stinkt, voer het dan niet aan uw dier.
6. Was uw handen voor en na het bereiden van het eten van uw dier.
7. Ontworm uw huisdier maandelijks als u vers vlees geeft (ESCCAP advies), of laat regelmatig een ontlastingsonderzoek doen bij uw dier.
Mensen met jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen raden wij het voeren van vers vlees aan de hond of kat af. Ook mensen met een hulphond wordt vanuit het FDA (Food and Drug Administration) geadviseerd geen vers vlees te voeren, omdat deze honden bij risicogroepen gebruikt worden (zieke kinderen, in ziekenhuizen etc.)
Deze pagina is mede tot stand gekomen door informatie van het Medisch centrum voor dieren. Voor verder informatie en bronnen kijk ook eens op: https://mcvoordieren.nl/kennisbank/vers-vlees-hond-voordelen-nadelen/