Elke dag opereren wij dieren of brengen we dieren onder narcose voor een behandeling die zonder narcose niet lukt. Wij begrijpen heel goed dat dit spannend is voor u als baas, maar natuurlijk ook voor uw huisdier. Wij zorgen er natuurlijk voor dat dit zo veilig en angstvrij mogelijk gebeurd en willen u graag betrekken bij de gehele behandeling.
Als uw huisdier geopereerd gaat worden, dan streven we naar een dagopname. Dit betekent dat uw dier na de operatie diezelfde dag nog naar huis mag om te herstellen. Een enkele keer is het beter dat uw dier een nachtje blijft. Dit kan het advies zijn na een grotere operatie of als uw dier erg ziek is en bijvoorbeeld aan het infuus moet blijven.
De honden die bij ons geopereerd worden mogen bij ons in de voorbereiding liggen tot ze aan de beurt zijn. Ze krijgen steun en een aai zo vaak ze willen en zijn niet alleen. Heeft uw hond een favoriet speeltje, neem deze dan mee! Dit kan steun bieden tijdens het verblijf in onze kliniek. Is uw hond heel angstig dan behandelen wij hem als eerste zodat hij of zij niet hoeft te wachten op zijn beurt. Ook zijn er mogelijkheden voor angstmedicatie voorafgaande aan de operatie. Mocht u hier vragen over hebben overleg dit met de dierenarts van uw hond.
Voor de katten hebben we een speciale kattenopname, ze zitten apart van de andere dieren zodat ze daar geen stress van ervaren. We gebruiken in onze kattenopname Feliway, een rustgevend feromoon, wat we sprayen op de kleedjes en in het stopcontact is aangesloten. Ook hebben alle katten een gordijntje om zich achter te verstoppen. Heeft uw kat een favoriet speeltje, neem deze dan mee! Dit kan steun bieden tijdens het verblijf in onze opname. Is uw kat heel angstig dan is er een mogelijkheid dat we angstmedicatie voorafgaande aan de opname adviseren. Heeft uw 2 katten van dezelfde leeftijd, laat ze dan ook samen steriliseren en/of castreren.
Konijnen en knaagdieren mogen niet zoals alle andere dieren vasten. Dit wil zeggen dat ze continu moeten kunnen eten. Omdat elk dier andere voeding krijgt en konijnen nogal eens kieskeurige eters zijn is het advies om wat voeding van thuis mee te nemen. Ook is het bij deze dieren heel belangrijk dat hun vriendje ook mee komt naar de kliniek. Dit is omdat ze heel veel steun aan elkaar hebben, maar ook omdat ze dan vriendjes blijven en thuis geen ruzie krijgen. Heeft uw knaagdier een huisje waar hij of zij graag in schuilt, neem deze dan mee. Hiermee maak je het verblijf op onze kliniek fijner en minder stressvol.
Wanneer wij een dier onder narcose gaan brengen doen wij er alles aan om dit zo comfortabel en angstvrij mogelijk te laten verlopen.
De hond krijgt een braunule (een buisje) in zijn bloedvat, waar wij de narcose en een eventueel infuus in toe kunnen dienen. Voor het plaatsen van een braunule scheren we een klein stukje haar weg op de poot. We brengen een verdovende zalf aan die de huid lokaal verdoofd, waardoor ze het prikje bijna niet voelen.
Voor een operatie moet uw hond nuchter zijn. Om ze toch af te leiden en te belonen tijdens deze handeling hebben wij rubberen botjes met natvoer ingevroren. Hier kan de hond aan likken tijdens het plaatsen van de braunule. Doordat we de narcose via de braunule rechtstreeks toedienen in het bloed valt uw dier snel en rustig inslaapt.
Voor de katten en de knaagdieren gaat het onder narcose brengen net iets anders. Zij krijgen de narcose in de rugspier toegediend d.m.v. een heel klein naaldje. Ze kunnen daarna in hun eigen hokje rustig in slaap vallen, daar voelen ze zich veilig en dit geeft het minste stress.
Als de hond of kat slaapt, plaatsen we een tube in de luchtpijp. Dit is een buisje wat direct aan het gas-anesthesie apparaat aangesloten wordt. Hierdoor kan er goed gecontroleerd worden of uw dier stabiel ademt en krijgt uw dier extra zuurstof tijdens de narcose. Indien nodig kunnen we hem of haar beademen. Op deze manier kan er ook gasnarcose gegeven worden. Dit is een andere, hele veilige manier van narcose toedienen.
Bij konijnen werken we niet met een buisje, maar met een kapje.
Om de narcosediepte en de toestand van de patiënt goed te bewaken worden alle dieren ook aangesloten aan een ECG. Hiermee monitoren we de hartslag (een ECG).
Veel eigenaren zijn bij een operatieve ingreep angstiger voor de narcose dan voor de operatie zelf. Toch is dit niet helemaal terecht. Als de narcose zorgvuldig en met beleid wordt toegepast (en daar staan wij voor!), dan is het met de huidige beschikbare middelen absoluut mogelijk om een veilige narcose te bewerkstelligen. Er bestaat geen narcosemiddel dat uitsluitend goede eigenschappen heeft en geen slechte eigenschappen. Daarom maken we gebruik van een combinatie van narcosemiddelen. Op deze manier worden de goede eigenschappen van elk middel gebruikt, zonder dat er bijwerkingen optreden.
Nadat uw huisdier geopereerd is kan het rustig uitslapen in onze opname. Hier is continu iemand aanwezig die de dieren goed in gaten houdt, zodat ze rustig wakker worden uit de narcose. Ook houden we de lichaamstemperatuur nauwlettend in de gaten, omdat deze kan dalen tijdens en na een narcose. Wanneer ze weer wakker zijn krijgen ze bij ons nog wat te eten, laten we ze nog even uit en mogen daarna naar huis.
Pas als uw huisdier helemaal goed uitgeslapen is mag hij of zij naar huis.
Indien u nog vragen heeft, twijfel niet om ons team te raadplegen, wij staan altijd voor u klaar!