k'nijn 2

Voeding konijn

"Je bent wat je eet" is helemaal van toepassing op het konijn!

Veel konijnenziektes kunnen worden voorkomen door ze een gezond dieet te geven. Helaas krijgen veel konijnen onbewust het verkeerde te eten. We kunnen het zelfs een beetje vergelijken met junkfood bij mensen.

De volgende problemen kunnen ontstaan door onvolledige of slechte voeding:

  • Tandziekten zoals doorgroeiende tanden en haken op de kiezen
  • Overgewicht
  • Diarree
  • Gasvorming in de maag en darmen. Dit doet pijn en veel konijnen stoppen hierdoor met eten.
  • Maden door diarree

Wat is een goed konijnendieet?

De meeste gezelschapskonijnen krijgen veel brokken met veel koolhydraten en eiwitten en maar weinig vezels. Wilde konijnen eten van nature vooral gras en hooi (gedroogd gras); dit bevat veel vezels, geen koolhydraten en een beetje eiwit. Totaal het tegenovergestelde! Door de grote hoeveelheid vezels hebben wilde konijnen zelden de ziekten die hierboven genoemd worden. Kortom het hoofdbestanddeel van elk konijnen dieet moet zijn hooi!

voedings pyramide konijn
Hooi

Een konijn moet onbeperkt hooi kunnen eten. 80% van het dieet moet uit hooi bestaan. Zorg dat het hooi fris en van goede kwaliteit is.

Brokken

Geef maximaal 20 gram brokjes per kilogram. Neem geen gemengd konijnenvoer, maar alleen biks. Zo voorkomt u dat uw konijn alleen selectief gaat eten wat het lekker vindt. Er zijn meerdere brokken die goed zijn en een hoog vezelgehalte hebben. De brokken van science selective bijvoorbeeld.

Als u teveel brokken geeft gaat het konijn meestal minder hooi eten. Hierdoor kunnen volgende problemen ontstaan:

  • Ze krijgen minder vezels binnen waardoor er een minder goede darmwerking is. Hierdoor kunnen de darmen stil gaan liggen en ontstaat er gasvorming. Dit geeft pijn en de konijnen stoppen met eten, wat erg gevaarlijk is en het probleem verergerd.
  • Konijnen hebben twee soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels. Het klinkt een beetje gek, maar de blindedarm keutels horen ze op te eten. Hierin zitten extra voedingsstoffen. Als het konijn teveel brokjes krijgt eet het deze keutels niet meer op. Vaak gaan deze plakken aan de achterhand en lijkt het of uw konijn diarree heeft. De plakpoep kan voor verdere problemen zorgen zoals madenziekte.
  • Overgewicht is ook een probleem bij konijnen en zien we waneer ze teveel brokjes krijgen.
  • Doordat ze op de brokjes minder hoeven te kauwen slijten de tanden minder goed. Hierdoor kunnen doorgegroeide kiezen ontstaan die zorgen voor pijn in de bek en uiteindelijk niet meer kunnen eten.
Groenten

Geef uw konijn elke dag groenten. Varieer met groenten en geef niet ineens heel veel van hetzelfde. Gezonde groenten zijn bijvoorbeeld:

  • Broccoli
  • Witlof
  • Boerenkool
  • Andijvie
  • Paksoi

 

Geef geen koolsoorten, rabarber, bonen, prei, ui, maïs, spruitjes en pas op met groenten met veel vocht. Veel klaver en veel nat gras kunnen diarree geven.
Als een konijn niet gewend is om groenten te eten, moet hij of zij hier langzaam aan wennen. Begin met een klein stukje en geef elke dag een beetje meer. Let erop dat de keutels stevig blijven. Geef de groenten elke dag en niet 1 x in de week heel veel want dan krijgt hij veel te veel vocht in een keer binnen en kan er diarree ontstaan.

Let op: als uw konijnen de groente laten liggen, haal deze dan uit het hok. In de zomer kan dit snel gaan rotten en in de winter kan het bevriezen. Wanneer de groenten daarna weer ontdooien, en uw konijnen eten hiervan, dan kunnen ze ziek worden.

Fruit en brood

Fruit en brood moeten beide met mate gegeven worden.
Konijnen vinden brood heel lekker, maar dit bevat veel koolhydraten. Geef dus maar een klein stukje en laat het brood eerst hard worden. Fruit bevat veel suiker, dit mag dus ook alleen met mate gegeven worden.

Tips om van voer de veranderen en het dieet aan te passen

Het is belangrijk om geleidelijk aan het dieet aan te passen. Begin met meer hooi en neem fris en vers hooi, dit is lekkerder. Ga daarna kleine beetjes groente geven. Te veel in een keer geeft diarree. Geef het darmstelsel minimaal 2 weken de tijd om zich helemaal aan te passen. Brokken veranderen: Geef eerst ongeveer 20% nieuwe brokken en 80% oud, doe dit 3 dagen, meng dan 40-60 en dan 80-20, steeds gedurende 3 dagen. Houdt goed de keutels van het konijn in de gaten. Deze moeten stevig blijven en het konijn moet elke dag volop keutelen. Let ook op het gedrag van het konijn.