kat hart

De oudere kat

Wij mensen zijn niet de enigen die gemiddeld steeds ouder worden. Ook onze katten genieten gelukkig steeds langer van het leven. Dit betekent wel dat ze last kunnen gaan krijgen van ouderdomskwaaltjes. Door het zo vroeg mogelijk signaleren van veranderingen in het gedrag en het vroegtijdig opsporen van ziektes, kunt u uw kat zo lang mogelijk fit en gezond houden! Bovendien kan een vroegtijdige diagnose van leeftijdsgebonden ziekten en aandoeningen vaak de levensduur van uw kat aanzienlijk verlengen.

Maar wanneer is een kat oud?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer driekwart van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de kat ongeveer tussen de 8 en de 10 jaar zijn.

echte leeftijd kat

Welke veranderingen treden op bij uw oudere kat?

Gewrichten

Tijdens het normale verouderingsproces doen zich veranderingen in het gewrichtskraakbeen voor die kunnen leiden tot artrose. Artrose komt regelmatig voor bij de kat. Het is een chronische aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen langzaam wordt afgebroken. Dit geeft slijtage in het gewricht. Dit proces gaat vaak gepaard met een pijnlijke ontsteking.
Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 katten ouder dan 7 jaar last heeft van deze aandoening. Een slechtere vachtverzorging, minder graag en hoog springen of chagrijnig gedrag kunnen hiervan verschijnselen zijn. Vaak wordt artrose gezien als een kwaal die "hoort" bij het ouder worden. Toch kan behandeling van artrose verergering tegengaan en het leven van uw kat een stuk aangenamer maken. Lees hier meer!

 

Orgaanfuncties

Diverse orgaanfuncties gaan op oudere leeftijd achteruit.

Maar liefst 1 op de 3 katten ontwikkelt chronische nierziekte. Onze nieren spelen een belangrijke rol in het verwijderen van gifstoffen uit ons lichaam. Als de nieren minder functioneren stapelen deze stoffen zich op en geeft dit klachten. Het begint vaak met meer drinken en meer plassen. In een later stadium voelt uw kat zich misselijk, moet overgeven, stopt met eten en kan hier uiteindelijk aan dood gaan.
Het deel van de nieren wat is aangetast is helaas nooit meer terug te krijgen. De chronische vorm is dus niet te genezen, maar we kunnen wel het deel van de nieren wat nog werkt ondersteunen zodat uw kat nog steeds een fijn leven kan leiden.

Een te hoge bloeddruk, dit probleem kent u waarschijnlijk van mensen, maar wist u dat ook katten dit kunnen hebben. 1 op de 6 katten krijgt te maken met hypertensie, ofwel een te hoge bloeddruk.
Een kat met een te hoge bloeddruk kan plotseling blind worden, een hersenbloeding krijgen en/of hart- en nierfalen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de bloeddruk te laten controleren!

Gebit

Oudere dieren zijn extra gevoelig voor gebitsproblemen. Deze beginnen vaak met tandplak en tandsteen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt, kunnen ontstekingen ontstaan en tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kunnen gebitsproblemen zelfs negatieve gevolgen hebben voor het hart, de lever en de nieren. 

Tumoren

Goedaardige en kwaadaardige tumoren komen ook bij huisdieren voor. Door een vroege diagnose kunnen deze steeds vaker succesvol behandeld worden. Als de ziekte te ver gevorderd is, is controle noodzakelijk om te zorgen dat uw huisdier een zo fijn mogelijk leven houdt met zo min mogelijk pijn. 

Wat kunt u zelf doen?

Seniorbegeleiding

Net als oudere mensen hebben ook oudere katten minder weerstand tegen besmettelijke ziekten en parasieten. Laat uw kat jaarlijks inenten en geef hem of haar de nodige preventieve zorg wat betreft ontworming en ontvlooiing 

Voor een betere begeleiding van onze honden en katten die al een dagje ouder worden hebben wij de seniorcheck in het leven geroepen. Naast de jaarlijkse controle en de vaccinatie plannen we na een half jaar een extra seniorcontrole in. Voor ons lijkt een half jaar niet lang, maar in katten- en honden jaren is uw dier weer een aantal jaar ouder geworden. Het doel van de halfjaarlijkse controle is om vroegtijdige signalen van ziektes op te sporen. Veel ouderdomsziektes zijn met een snelle en juiste behandeling namelijk goed te behandelen! 

 

Het belang van voeding

Senior voeding is erop gericht om de ouder wordende lichaamsfuncties zo goed mogelijk te ondersteunen. Het bevat hoogwaardige eiwitten en vetzuren die onmisbaar zijn voor een goede weerstand, een gezonde huid en vacht. Ook levert het een bijdrage aan het voorkomen en vertragen van gewrichtsslijtage en andere ouderdomskwalen. Bij specifieke problemen schrijven wij meestal een speciaal dieet voor.

 

Voorkom overgewicht

Overgewicht verergert slijtage van de rug en gewrichten (artrose), geeft een verhoogde bloeddruk en moeite met ademhalen. Bovendien hebben katten met overgewicht een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte. 

Een goed gewicht (en evt. afvallen) in combinatie met een juiste voeding kan de klachten bij katten met artrose aanzienlijk verminderen. In onze kliniek worden veel oudere katten begeleid tijdens het afvallen. Klik hier voor meer informatie.