hond grijs

Artrose

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij onze oudere hond en kat. Helaas is dit niet altijd makkelijk te herkennen en denken veel mensen dat hun dier last heeft van “ouderdom”. Vooral katten zijn erg goed in het verbergen van klachten, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de katten boven de 14 jaar artrose heeft.

Artrose in gewrichten zorgt voor pijn. Ondanks dat we artrose niet kunnen genezen, zijn er wel een heleboel behandelmogelijkheden om het te stabiliseren. We willen natuurlijk allemaal dat ons huisdier zonder pijn zijn oude dag ingaat!

Wat is artrose?

Artrose is een chronische aandoening, waarbij er slijtage optreedt van het gewricht. Verschillende onderdelen van het gewricht worden aangetast, waardoor het gewricht niet meer zo goed functioneert als voorheen. Er ontstaat een ontsteking in het gewricht wat leidt tot een verminderde beweeglijkheid en pijn.

Gewrichtskraakbeen met gewrichtsvloeistof dient als een soort stootkussen, waardoor het bot rondom het gewricht beschermd wordt. Door beschadiging van het kraakbeen en minder gewrichtsvloeistof verdwijnt deze beschermende laag en wordt het bot aangetast. Ook wordt de gewrichtsvloeistof van mindere kwaliteit waardoor en er een mindere schok dempende werking is. Artrose kan in een of meerdere gewrichten optreden.

Hoe kunt u artrose herkennen?

Sommige symptomen zijn minder subtiel dan andere. Een dier dat mankt laat duidelijk zien dat hij of zij last heeft van de betreffende poot. Maar hoe zit het met de subtielere veranderingen.

Veel dieren krijgen moeite met opstaan, vooral als ze wat langer gelegen hebben. Vaak zijn ze de eerste passen even kreupel, maar eenmaal op gang gaat het weer beter.
Uw hond kan minder zin hebben om te wandelen of om te spelen. Hij of zij komt minder vaak met een balletje, gaat vaker liggen tijdens de wandeling of rolt niet meer over het gras zoals voorheen.
Katten gaan hun vacht slechter verzorgen. Ze kunnen moeite krijgen met de kattenbak als deze bijvoorbeeld een hoge instap rand heeft en/of als ze zich klein moeten maken om onder de kap te passen. Hierdoor gaan ze in huis plassen. Sommige gaan de krabpaal minder gebruiken en/of springen niet meer op de vensterbank.
Ook gedragsveranderingen kunnen een belangrijk symptoom zijn van artrose. Een veel voorkomende verandering is het grumpy worden van je hond of kat. Ze zijn minder aardig naar mensen en andere huisgenoten. Katten kunnen ook een stuk minder actief worden, wat zich uit in meer slapen dan voorheen.

Hieronder zetten we de symptomen nog even voor u op een rijtje:

  • Stijfheid na activiteit
  • Moeite met opstaan na een rustperiode, wordt ook wel startkreupel genoemd
  • Minder graag mee gaan wandelen
  • Kreupelheid
  • Verdikking gewricht en pijnlijk bij aanraking
  • Minder goed kunnen buigen van het gewricht
  • Likken aan het gewricht
  • Verminderde eetlust
  • Snel geïrriteerd zijn door pijn
  • Minder of niet meer willen springen
  • Minder actief zijn, meer slapen
artrose+kat+large

Wat kunnen we eraan doen!?

Helaas kunnen we artrose niet genezen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat artrose minder snel verergerd en vooral dat uw huisdier pijnvrij is! Een artrose behandeling is maatwerk. Het moet worden aangepast aan zowel dier als eigenaar en veranderd ook naargelang de artrose veranderd.
Samen met u gaan we kijken naar de beste opties voor uw huisdier en stellen een zogenaamd artrose management op. Dit kan bestaan uit verschillende onderdelen:

  • Zorgen voor een optimaal gewicht van uw huisdier. We willen namelijk zo min mogelijk belasting op de gewrichten. Uw dier op zijn of haar optimale gewicht houden is een belangrijk onderdeel van het artrose management.
  • Rust roest, uw dier moet dus zeker blijven bewegen, maar wel de juiste beweging! Maak niet te lange wandelingen, liever vaker op een dag een korte wandeling. Ook langdurig spelen, bijv met stokken of ballen, kunt u beter vermijden.
  • Ook is het verstandig om springen zo veel mogelijk te voorkomen. U kunt uw hond bijvoorbeeld met een opstapje of loopplank helpen om in de auto of op de bank te komen. Ook voor katten kan het helpen om ze een extra opstapje te geven voor bijvoorbeeld de vensterbank.
  • Het is belangrijk om de spieren zo goed mogelijk te houden zodat die een deel van de belasting van de gewrichten over kunnen nemen. Fysiotherapie helpt bij het onderhouden van de spieren en een juiste belasting van de gewrichten.
  • Gewrichtsondersteunende voeding en/of supplementen. Er zijn meerdere voedingen en supplementen op de markt die bewezen helpen bij artrose en het gewricht ondersteunen.
  • Vooral in een verder gevorderd stadium kan het nodig zijn om medicatie op te starten. U kunt hierbij denken aan ontstekingsremmers en pijnstillers, maar ook bijvoorbeeld injecties die helpen de bespiering op orde te houden.
  • Artrose kunnen we niet genezen, maar soms kan een operatie om de onderliggende oorzaak van de artrose te verhelpen nodig zijn.

Twijfelt u of uw dier mogelijk last van artrose heeft? Maak een afspraak op de praktijk, dan kijken we samen wat we kunnen doen om zijn of haar oude dag zo goed en pijnvrij mogelijk te houden.