2

Ziek of niet?

Katten zijn heel goed in doen alsof er niets aan de hand is als ze ziek zijn. Subtiele veranderingen in gedrag treden echter wel op, zeker als u weet waar u op moet letten! We hebben daarom 10 gedragsveranderingen voor u op een rijtje gezet die een teken kunnen zijn van een zieke kat.

1) Uw kat eet opeens heel veel

Veel eigenaren maken zich pas zorgen als hun kat minder eet of stopt met eten. Heel terecht, maar ook opeens veel meer gaan eten kan een teken zijn van een onderliggende ziekte. We zien dit bijvoorbeeld bij bepaalde endocriene aandoeningen, zoals een te hard werkende schildklier of diabetes. We kunnen het ook zien bij aandoeningen waarbij voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, zoals chronische maagdarmproblemen.

2) Uw kat drinkt veel meer dan normaal

De meeste katten zijn van nature geen grote drinkers. Valt het u op dat uw kat opeens meer drinkt, dan is dit zeker reden om bij ons aan de bel te trekken!

3) Uw kat verzorgt zijn vacht anders dan normaal

Overmatige verzorging van de vacht kan een gevolg zijn van een irritatie van de huid (bijvoorbeeld door een allergie of vlooien). Ook werkt het verzorgen van de vacht als een manier om het stresslevel van de kat te verlagen. Overmatig wassen heeft dus een reden.
Een kat die zijn vacht juist veel minder goed verzorgd is ook reden tot alertheid voor gezondheidsproblemen. Dit kan duiden op pijn in gewrichten of tandpijn, waardoor de kat zijn vacht niet goed wil verzorgen. Ook door overgewicht kunnen katten hun vacht niet meer goed verzorgen.

4) Uw kat is onzindelijk

Wanneer een kat naast de bak poept of plast, wijst dit altijd op fysiek of psychisch ongemak. Negeer dit dus niet. Het kan ontstaan door stress door bijvoorbeeld een nieuwe huisgenoot of een andere kattenbakvulling. Het probleem kan ook medisch zijn. Denk hierbij aan artrose en/of pijn, waardoor ze moeite hebben met in de kattenbak komen. Ook kunnen katten blaasontsteking hebben of blaasgruis wat ertoe leidt dat ze onzindelijk worden.

5) Er is een verandering in de interactie van uw kat met andere mensen of dieren

Veranderingen in de manier waarop een kat met mensen of andere katten omgaat kan pijn of angst betekenen. Dit kan vanalles zijn: uw kat laat zich bijvoorbeeld niet meer graag aanhalen of komt ineens wel erg vaak vragen om wat lekkers. Hij of zij gaat zich vaker verstoppen of het botert ineens niet meer met de andere kat.

6) Uw kat wil minder graag spelen of is minder actief

Als een kat plotseling, of langzaamaan minder actief wordt, dan wordt dit vaak geweten aan “gewoon ouder worden”. Toch is dit vaak niet zo en is er iets aan de hand. Ook een opvallende toename in activiteit kan een indicatie zijn van een beginnende ziekte.

7) Er is een verandering in het slaappatroon van uw kat

Wanneer het slaappatroon verandert, maar ook als de houding van uw kat tijdens de slaap verandert, kan dit wijzen op ongemak zoals bijvoorbeeld pijn of dementie. Ook ‘s nachts miauwen kan betekenen dat bijvoorbeeld het zicht of gehoor af neemt. Een medisch oorzaak kan een te hard werkende schildklier zijn of een te hoge bloeddruk.

8) Uw kat valt af

Oudere katten worden vaak geleidelijk aan wat magerder. Toch is gewichtsverlies (zonder dat u daar actief aan werkt) altijd een reden om uw kat te laten onderzoeken, zowel voor jonge als oude katten. Een paar ons afvallen klinkt niet ernstig, echter een kat is maar klein en dit komt overeen met kilo’s gewichtsverlies bij de mens.  Verschillende ziekten uiten zich in het begin alleen in een beetje afvallen. Ook pijn in de bek kan gewichtsverlies veroorzaken.

9)  Verandering van stem

Veranderingen van toon, toonhoogte, urgentie en frequentie van het stemgeluid van uw kat zijn niet voor niets. Een dove kat gaat harder mauwen, een kat met keelpijn of benauwdheid stopt met mauwen.

10) Uw kat heeft een slechte adem

Een slechte adem bij de kat kan wijzen op een aandoening of ontsteking in de bek. Het kattengebit is voor de meeste katteneigenaren een groot mysterie. De meeste katten laten het niet zo maar toe dat iemand in hun bek kijkt en eerlijk is eerlijk, waarom zouden we kijken? Katten laten namelijk zelden blijken dat ze last hebben van hun gebit. Daarentegen hebben katten wel degelijk regelmatig tand- en kiesproblemen. Lees er hier meer over!
Ook een zieke kat met bijvoorbeeld nierfalen gaat uit de bek ruiken.

U kent uw kat door en door. Merkt u een verandering aan uw kat, laat het ons dan weten, samen komen we er dan in een zo vroeg mogelijk stadium achter als er iets met uw geliefde huisdier aan de hand is. Op deze manier streven we samen naar een lang en gezond leven voor uw kat!