gebit kat

Gebitsverzorging kat

Het kattengebit is voor de meeste katteneigenaren een groot mysterie. De meeste katten laten het niet zomaar toe dat iemand in hun bek kijkt en eerlijk is eerlijk, waarom zouden we kijken? Katten laten namelijk zelden blijken dat ze last hebben van hun gebit. Daarentegen hebben katten wel degelijk regelmatig tand- en kiesproblemen.

Het probleem begint met tandplak, een kleverig laagje bacteriën en voedselresten. Wanneer dit niet verwijderd wordt geeft dit tandsteen, tandvleesontsteking en uiteindelijke rotte kiezen en tanden.

Het belang van goede gebitsverzorging bij huisdieren is groot, veel problemen kunnen hiermee voorkomen worden!

Resorptie laesies (RL)

Een ander veel voorkomend probleem bij het gebit van katten zijn resorptie laesies (RL's). Dit is een tandprobleem waarbij gaatjes ontstaan in de wortels en/of de kroon van een tand of kies. Het vertaald zich ook wel als 'opgeloste beschadiging'. Bij ongeveer 50% van de katten boven de 5 jaar oud komen er een of meerdere RL’s voor.

We kunnen deze aandoening niet altijd voorkomen, maar door enkele malen per week actief met de gebitsverzorging van uw kat bezig te zijn, kunnen we wel de vorming van tandsteen/tandplak en daardoor ontstekingen voorkomen! Tandsteen en tandplak zorgen namelijk voor een versneld optreden van het probleem.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

 • Tandvlees masseren of nog beter: tandenpoetsen met een tandenpoetsdoekje. Dit vergt in het begin wat oefening, maar met geduld laat een heel aantal katten zich toch overtuigen.
 • Speciale voeding geven, bijvoorbeeld Hills T/D, om tandplak te voorkomen.
 • Als ondersteuning kan er mondwater om tandplak tegen te gaan gebruikt worden. Dit mengt u door het drinkwater.
 • Ook zijn er een aantal supplementen die u als poeder over het voer kunt doen of als snoepje kunt geven. Deze veranderen de samenstelling van het speeksel waardoor er minder tandplak gevormd. Helaas werkt dit niet bij alle dieren voldoende.

Een stinkende adem is niet normaal!

Tand - en kaakontstekingen zijn pijnlijke aandoeningen. Helaas kunnen onze huisdieren dit niet vertellen. We zien maar zelden dat ze stoppen met eten. Het is daarom belangrijk om op andere symptomen te letten.

Een slechte adem is juist vaak het eerste teken van tandvleesproblemen. De geur wordt veroorzaakt door de gassen die worden geproduceerd door de overvloedige bacteriën in de bek. Andere symptomen die u kunt zien zijn:

 • Rood tandvlees, vooral bij de overgang naar de kiezen
 • Gemakkelijk bloedend tandvlees
 • Slechte adem
 • Bruine aanslag op tanden en kiezen
 • Overmatig speekselen
 • Losse tanden of kiezen
 • Eenzijdig kauwen
 • Minder graag brokjes willen eten of delen van brokjes uit de mond laten vallen

Waaruit bestaat een gebitsbehandeling?

Uw kat krijgt eerst narcose en pijnstilling. Daarna maken we bij katten altijd dentale röntgenfoto's! De eerder genoemde resorptie letsels komen soms alleen voor in de wortels en zien we dus alleen met een röntgenfoto. Soms is de wortel zelfs al zo opgelost dat alleen de kroon van de tand verwijderd moet worden.

Onderaan deze pagina staan 2 dentale röntgenfoto's. Op de eerste foto hieronder zie je een kies die al bijna helemaal opgelost is. De foto ernaast laat een kies zien waarbij de wortels nog aanwezig zijn.

Daarna wordt het tandsteen handmatig en met de ultrasoon verwijderd (een apparaatje wat werkt met geluidsgolven en tegelijk koelt met water). Aan de hand van de dentale röntgenfoto's wordt gekeken of kiezen dusdanig aangetast zijn, dat ze getrokken moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg met u. Als laatste wordt het gebit gepolijst. Dit is belangrijk om de terugkeer van tandsteen te vertragen.

Dentale RX met resorptie wortel
Dentale RX zonder resorptie