thumbnail_IMG_5892

Vaccineren, waarom eigenlijk?

Net als bij de mens, kan je huisdier ziek worden van bepaalde virussen. Vaccineren is een manier om immuniteit op te bouwen tegen deze virussen, zonder de ziekte zelf te moeten doorstaan.
Als je huisdier vervolgens met de echte ziekte in aanraking komt, dan kan deze ziekte door de opgebouwde immuniteit van het vaccin sneller uitgeschakeld worden. Hierdoor is de kans dat je dier ernstig ziek wordt of sterft een heel stuk kleiner.

In Nederland vaccineren we tegen een aantal levensbedreigende ziektes, namelijk hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvovirus en leptospirose. We doen dit om uw hond te beschermen, maar ook uzelf. Leptospirose is een ziekte die ook over kan gaan op mensen en waar wij ook heel ziek van kunnen worden.
Daarnaast kunnen we vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest en rabiës als uw hond de grens over gaat.

Dankzij vaccinaties komen deze levensbedreigende ziektes in Nederland gelukkig weinig voor. Het is echter nog steeds belangrijk om te vaccineren, vanwege de vele importhonden uit bijvoorbeeld Oostbloklanden. In deze landen zien we bovenstaande ziektes helaas nog wel veel. Ook overdracht door bv vossen kan plaatsvinden.

Titerbepaling

Op onze kliniek enten we al jaren op maat en kijken we naar wat uw hond echt nodig heeft aan vaccinaties. Een nieuwe aanvulling op het vaccineren op maat is een titerbepaling.

Wat is een titerbepaling?

De titerbepaling is een bloedtest om te bepalen of uw hond nog voldoende beschermd is tegen de ziekten Parvo, Hondenziekte en Hepatitis. We controleren op deze manier of een vaccinatie al nodig is of dat deze uitgesteld kan worden.

Helaas kunnen we voor leptospirose en kennelhoest geen titerbepaling doen. Voor Rabiës kan dit wel, maar een vaccinatie is alsnog verplicht als u de grens over gaat.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er wordt een klein beetje bloed afgenomen, dezelfde week is de uitslag bekend en kunnen we zien welke antistoffen er voldoende aanwezig zijn in het bloed en welke niet. Op deze manier komt er een persoonlijk vaccinatieadvies voor uw dier uit.

U dient zich wel te realiseren dat de test een momentopname is. Er kunnen geen garanties gegeven worden met betrekking tot het termijn van bescherming.  Wel geven we een advies wanneer opnieuw onderzoek nodig is..  We titeren volgens de laatste richtlijnen.