Bart en Vos

Een nieuwe pup in huis

De verzorging en opvoeding van een pup is een leuke en bijzondere tijd voor het hondenbaasje. Er komt ook nogal wat bij kijken: Wat is een goede puppyvoeding en wanneer moet ik naar de dierenarts?

U wilt natuurlijk uw pup de beste zorg geven die er is.

Naar de dierenarts

Vaccinaties

Uw pup heeft in de eerste maanden een aantal vaccinaties nodig.
In de natuur is het allemaal prachtig geregeld. Onmiddellijk na de geboorte krijgt uw pup van de moeder afweerstoffen mee om hem de eerste levensweken tegen ziekteverwekkers te beschermen. De eerste pup-enting vindt plaats wanneer de antistoffen uit de moedermelk hun werking gaan verliezen. Dit is op de leeftijd van 6 tot 12 weken.
Hieronder een overzicht van de vaccinaties voor de hond in het eerste levensjaar:

6 weken leeftijd – 1e enting: Hondenziekte en Parvo.
9 weken leeftijd – 2e enting: Parvo en Leptospirose. Als u met uw pup op cursus gaat of als hij of zij veel andere honden gaat zien is het advies om op 9 weken ook de Kennelhoest vaccinatie te geven.
12 weken leeftijd – 3e enting: Hondenziekte, Parvo, Leverziekte en Leptospirose.

12 maanden leeftijd - Hondenziekte, Parvo, Leverziekte en Leptospirose.

Het is ook mogelijk om het ideale moment van vaccineren te bepalen door middel van een titerbepaling. We nemen dan een beetje bloed af en kijken of de antistoffen van de moeder nog aanwezig zijn. Pas op het moment dat deze niet meer aanwezig zijn vaccineren we.

Voor de vervolg vaccinaties is het ook mogelijk om een titerbepaling te doen. Als er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn is uw hond nog voldoende beschermt en hoeft er op dat moment niet gevaccineerd te worden.

Chippen

In Nederland is het verplicht om elke pup binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen. Ook wanneer een hond geïmporteerd wordt moet de hond voorzien zijn van een chip en centraal aangemeld worden. De chip wordt online geregistreerd met uw gegevens. Mocht uw hond bijvoorbeeld weglopen, dan kan er aan de hand van de chip contact met u gezocht worden.

Ontwormen

Helaas zijn pups erg bevattelijk voor worminfecties en hebben ze een grote kans om erg ziek van te worden als ze dit oplopen. Ons advies is daarom om pups te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna is het verstandig dit maandelijks te herhalen tot een half jaar leeftijd.
Symptomen van een worminfectie kunnen zijn: braken, diarree en sloomheid.

Voeding

Een goede voeding zorgt voor optimale groei, een gezonde vacht en een goed gebit. De samenstelling van de voeding speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het skelet. Vooral het calcium gehalte in het voer speelt een rol.
Verschillende studies hebben aangetoond dat een hoog Calcium gehalte leidt tot het verstoren van de skeletontwikkeling. Er kunnen hierdoor verschillende afwijkingen ontstaan zoals groeipijnen en heup- en elleboogdysplasie.

De calcium waardes vermeld op een zak voer zijn relatieve waarden en moeten altijd omgerekend worden in verhouding tot de energie inhoud van het voer.

Benieuwd of u een goede voeding geeft aan uw pup? Bel ons voor advies om neem een foto van de verpakking mee naar de praktijk. Wij kijken graag of de voeding geschikt is!

Vers vlees

Tegenwoordig er een grote groep hondenbezitters die zijn huisdier voert met rauwe vleesvoeding. Veel voorstanders zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding. Tegenstanders wijzen op de gezondheidsrisico's voor hond en eigenaar. U wilt natuurlijk het beste voor uw pup, wij willen dat ook. Daarom hebben we de voor- en nadelen van het voeren van vers vlees voeding op een rij gezet, zodat u een weloverwogen keus kunt maken. Lees er hier meer over