Uitbraak kattenziekte

kattenziekte post

Uitbraak kattenziekte

Regelmatig zien we in Nederland een uitbraak van kattenziekte. Een besmettelijke en helaas vaak fatale ziekte. Ook op dit moment zien we op verschillende plekken katten met de aandoening.
Kattenziekte veroorzaakt een ernstige maagdarminfectie. De klachten zijn braken en diarree, koorts, niet eten en uitdroging.
Kattenziekte kan voorkomen worden door te vaccineren.

Wat is kattenziekte?

Kattenziekte wordt veroorzaakt door een virus, het feline panleukopenie virus, ook bekend als het katten parvovirus. Het veroorzaakt ernstige maagdarmklachten en infectie bij drachtige poezen kan leiden tot abortus of hersenbeschadiging van de kittens.

Kattenziekte treft katten van alle leeftijden, maar kittens, senior katten of katten met een verminderde weerstand zijn het meest gevoelig. Helaas zorgt het regelmatig voor sterfte.

Omdat de ziekte wordt veroorzaakt door een virus is er geen medicijn als de kat de ziekte eenmaal heeft. We kunnen alleen zo goed mogelijk de symptomen bestrijden. Vaccineren zorgt ervoor dat je kat de ziekte niet krijgt en is daarom heel belangrijk.

Loopt mijn kat gevaar?

Elke kat, ook binnenkatten, kunnen besmet raken met het kattenziektevirus. Het virus blijft lang in de omgeving achter en kan zelfs maanden tot jaren overleven.
Zieke katten scheiden het virus uit door middel van de ontlasting, maar het virus kan daarna ook via kleding en schoenen van mensen overgebracht worden.

Wordt jouw kat jaarlijks gevaccineerd? Dan is hij of zij goed beschermd tegen kattenziekte. Twijfel je of dit zo is, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen of je kat extra vaccinatie nodig heeft.

Deel dit bericht