Kan een kat veilig vegetarisch eten?

wist u katje

Kan een kat veilig vegetarisch eten?

Een vegetarische of veganistische levensstijl zien we steeds vaker. Voor mensen kan dit zonder gezondheidsproblemen (mits bepaalde voedingstoffen worden aangevuld natuurlijk), voor onze katten is dit echter levensgevaarlijk!

Katten zijn geëvolueerd tot strikte carnivoren. Dit betekent dat ze een uniek metabolisme hebben ontwikkeld, waarbij ze een aantal voedingsstoffen nodig hebben, die alleen in een dieet op basis van dieren worden aangetroffen. Zij kunnen bepaalde noodzakelijke stoffen, zoals taurine, niet zelf aanmaken en hebben vlees écht nodig! Zonder deze voedingsstoffen ontwikkelen katten een verscheidenheid aan ziekten.

Zo krijgen ze door een gebrek aan taurine botontkalking, kunnen ze blind worden en krijgen ze serieuze hartproblemen waar ze mogelijk zelfs aan overlijden!

In theorie zou het mogelijk zijn om een plantaardig dieet aan te vullen met verschillende synthetische dierlijke voedingsstoffen om aan de behoeften van een kat te voldoen. In de praktijk is dit zeer moeilijk te bereiken en zelfs potentieel gevaarlijk voor uw kat.

Kortom; een vegan lifetyle, niet voor uw kat. 

Deel dit bericht