kat overgewicht

Overgewicht

Heeft u een dier met overgewicht? U bent niet de enige! Ongeveer 50% van onze huisdieren is helaas te zwaar. Dieren met overgewicht leven meestal korter omdat ze meer risico hebben op bepaalde aandoeningen, ze voelen zich vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Doordat ze minder bewegen neemt het energieverbruik af, waardoor de problemen van overgewicht alleen nog maar verergeren. Om u te helpen uw hond of kat af te laten vallen, bieden wij u ons gewichtsbegeleidingsprogramma aan.

Hoe weet u of uw hond of kat een goed gewicht heeft?

Een lijstje met het gewicht per ras is vaak niet betrouwbaar. Uw dier heeft het ideale gewicht wanneer de ribben gemakkelijk te voelen zijn en er een zichtbare taille is. Als u niet zeker weet of uw dier overgewicht heeft; maak dan eens een afspraak met Nina of Natasja en laat het gewicht van uw hond of kat gratis controleren. Wij stellen dan een plan van aanpak voor u op: het gewichtsbegeleidingsprogramma.

Er wordt bij dit programma een streefgewicht vastgesteld, waar we samen naar toe gaan werken. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een speciale voeding voor dieren met overgewicht. Deze voeding bevordert de afbraak van vet en geeft tegelijk wel een gevoel van verzadiging en energie. Er wordt precies uitgerekend wat uw huisdier per dag nodig heeft en hoeveel hij of zij dus mag hebben. Met regelmatig wegen houden we in de gaten hoeveel en hoe snel uw huisdier afvalt. Gedurende dit hele proces wordt u intensief begeleid. Als u wilt deelnemen dan kan dit kosteloos. Als u meer informatie wilt, belt u dan met een van onze assistentes of kom een keer langs op de praktijk, u bent van harte welkom!

bodyscore-hond-en-kat

Wat zijn de risico's van overgewicht?

Dieren met overgewicht krijgen, net als mensen, te maken met allerlei ziekten.

  • Gewrichtsklachten
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Leveraandoeningen
  • Suikerziekte
  • Grotere risico's bij operaties en narcose
  • Slechte huid- en vachtconditie
  • Verminderde weerstand tegen infecties
  • Hart – en vaatziekten en ademhalingsproblemen
  • Blaasproblemen (vooral bij katten)

De aanpak van overgewicht

Bij de behandeling van overgewicht spelen drie factoren een belangrijke rol: de voeding, de lichaamsbeweging en het gedrag van het dier. Wij hebben ons advies hierover voor u op een rij gezet:

Voeding

Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden, dit is vooral bij katten heel belangrijk. In het begeleidingsprogramma worden u en uw dier begeleid bij het afvallen door Nina of Natasja. Meestal schrijven wij bij overgewicht een energie-arme dieetvoeding voor, speciaal voor de hond of de kat. De duur van de vermageringsperiode is afhankelijk van hoeveel uw huisdier moet afvallen.

Lichaamsbeweging

Natuurlijk wordt er door regelmatig te bewegen meer energie verbruikt. Bouw de lichaamsbeweging van u en uw dier altijd langzaam op en kies een vorm van bewegen die bij u beiden past. U kunt hierbij denken aan stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Zo heeft u er samen plezier van en is het ook goed voor úw gezondheid!

Bij katten kunt u de beweging stimuleren door de kat actief naar voeding te laten zoeken en met hem of haar te spelen.

Gedrag

Het is belangrijk om niet teveel tussendoortjes te geven zodat u bedelgedrag voorkomt. Ook omdat elk tussendoortje weer extra calorieën is.
Als u het echt heel moeilijk vindt om geen tussendoortjes te geven, geef dan wat van het eigen voer en haal dat van de maaltijden van die dag af.