Sjors

Voerspellen voor uw konijn

In de natuur zijn konijnen uren per dag op zoek naar voedsel. Als u dat vergelijkt met onze konijnen in gevangenschap is dit een enorm verschil. Vaak zetten we 1 of 2 keer per dag een bakje met eten voor hun neus met wat hooi. Dat klinkt misschien als een luxe, maar dat is het eigenlijk niet.

Waar ze normaal uren moeten zoeken, hoeven ze nu hoogstens een half uur actief te zijn. Hierdoor ontstaan helaas veel problemen, denk aan verveling, maagdarmaandoeningen en gedragsproblemen. We hebben daarom een aantal tips voor u op een rijtje gezet om uw konijn aan het werk te zetten. Door ze meer moeite te laten doen voor hun eten stimuleert u het natuurlijk gedrag en krijgt u een blij konijn!

Voedselverrijking

Probeer uw konijnen uit te dagen om op zoek te gaan naar hun voedsel met behulp van de volgende tips:

 • Hooi is de hoofdmaaltijd. Zorg dat er de hele dag genoeg vers hooi is. Bied dit aan op verschillende manieren en op verschillende hoogtes (bv in een hooiruif, hooibal, los, in een wc-rolletje of in wilgenspeelgoed).
 • Geef een beperkte hoeveelheid vezelrijke brokken, zie dit echt als toetje. Geef dit niet in een bakje, maar verspreid dit door het hok en de ren. Begin hiermee door kleine groepjes brokken te maken die gemakkelijk te vinden zijn en maak dit daarna wat moeilijker. Bijkomend voordeel is dat er dan ook niet snel voernijd ontstaat en dat alle konijnen evenveel kans hebben om brokken te vinden.
 • Verstop de brokjes in een eierdoosje of in een voedselballetje. Ze moeten dan met het balletje rollen zodat er brokjes uitkomen (vaak hebben ze dit heel snel door, maar u kunt ze in het begin helpen).
 • Maak een mengeling met hooi, stukjes groenten, kruiden en brokjes door elkaar heen en doe dit in een hooiballetje. Veel konijnen eten zo ook meer hooi.
 • Bied groenten en kruiden aan op verschillende plaatsen in het hok/tuin/ren/woonkamer (als ze dit niet gewend zijn moet dit eerst worden opgebouwd).
 • Maak een leuke ‘waslijn’ waar u groenten aan ophangt, zo moeten ze op hun achterpoten staan om erbij te kunnen. U kunt de groenten ook in een kartonnen doos stoppen, zie de foto hieronder waarbij Sjors en Juul druk bezig zijn om wortels te verorberen.
 • Er zijn tegenwoordig hele leuke denkspelletjes op de markt voor konijnen. Begin vooral niet te moeilijk en help uw konijn in het begin waar nodig. Denkspelletjes zijn een leuke afwisseling en goede manier om wat brokjes in te verstoppen. En zoals de naam al doet vermoeden moeten ze er goed over nadenken, wat soms best vermoeiend kan zijn.
Sjors en Juul spelen

Natuurlijke behoeften

Konijnen hebben van nature de behoefte om te graven, door tunnels te rennen, te knagen en te springen. Voldoe aan deze behoeften van uw konijnen en voorkom hiermee ongewenst gedrag.

 • Maak een zandbak, dit kan al een hele simpele plastic bak waar u zand in doet zijn.
 • Knip wat gaten in een doos, zo ontstaat er een leuk holletje waar ze op en in kunnen gaan. Maak het af met wat gaatjes in de bovenkant van de doos waar u lekkere wortels doorheen steekt.
 • U kunt wat verse wilgentakken in het hok zetten, super lekker om aan te knagen en ze mogen dit ook opeten.
 • Maak een leuke speelgoedton,waaruit u iedere dag 2 nieuwe items aanbiedt en die van de vorige dag weer uit het hok haalt. Konijnen raken snel uitgekeken op speelgoed als het langer in het hok blijft liggen.
 • Er bestaan verschillende huisjes, ballen, tunnels waar ze zonder gevaren mee kunnen spelen.
 • Kijk of u ook leuke plankjes of verdiepingen kunt creëren zodat uw konijnen naar hartenlust kunnen springen