konijnen koppel

1 konijn = geen konijn, hoe werkt koppelen?

Konijnen zijn echte groepsdieren en kunnen erg wegkwijnen als ze alleen zitten. Daarom is gouden tip nummer 1 voor een happy konijn om ze minstens 1 vriendje te geven.
Je kunt echter niet zomaar alle konijnen bij elkaar zetten. Er moet een koppelproces plaatsvinden en dit kan soms enige inspanning en geduld vereisen.

Bij het koppelen van konijnen geldt dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Geen koppeling verloopt hetzelfde. Soms is het liefde op het eerste gezicht en soms gaat er wat meer tijd en moeite inzitten. Sommige konijnen zijn veel lastiger te koppelen dan andere, maar voor nagenoeg ieder konijn is een maatje te vinden. Het maakt daarbij niet uit of het konijn oud of jong is of zijn hele leven alleen heeft gezeten.

Konijnen speeddate

Lijkt het je maar spannend om het koppelen van konijnen thuis te proberen? Vaak is het bij een konijnenopvang mogelijk om op speeddate te gaan! De opvang zal samen met jou én je konijn op zoek gaan naar een goede match. Er wordt vooral gekeken naar het karakter van jouw konijn. Tijdens zo’n speeddate wordt jouw konijn één voor één voorgesteld aan een paar konijnen. Vaak wordt dan al snel duidelijk welk konijn de beste match is.

konijn_opvang

Hoe werkt koppelen?

De beste combinatie is een rammelaar (mannetje) en een voedster (vrouwtje) samen, waarbij ze natuurlijk wel gecastreerd moeten zijn, tenzij je een nestje zou willen.
Wil je twee rammelaars samen houden, dan is dit niet verstandig. De kans dat ze gaan vechten is groot, ook als ze uit hetzelfde nest komen. Twee gecastreerde rammelaars of twee voedsters kunnen samenleven, zeker als ze eerst op neutraal terrein rustig aan elkaar kunnen wennen. Wel is het belangrijk dat ze over voldoende ruimte beschikken!

Wanneer je twee vreemde konijnen bij elkaar wilt zetten, geef ze dan voldoende ruimte en doe dit op neutraal terrein, dus buiten hun eigen hokken. Laat de introductie langzaam verlopen. Zorg altijd dat je in kunt grijpen wanneer het niet goed gaat, maar het liefst nog daarvoor. Koppel de ontmoeting aan iets positiefs, bijvoorbeeld eten en geef niet te snel op!
Als je steeds oefent op neutraal terrein, dan komt er een moment dat ze elkaar gedogen. Zodra het gedogen beleid er is kunnen we ze aan elkaar introduceren terwijl ze in hun eigen verblijf zitten. Stap 1 is dat ze elkaar continue kunnen ruiken door de verblijven bij elkaar in de buurt te zetten. Dit breid je uit naar elkaar kunnen zien, tot aan het moment dat ze, beiden in eigen verblijf, aan elkaar kunnen snuffelen. Wanneer dit goed gaat, kunt je ze proberen bij elkaar te gaan zetten. Laat ze al die tijd ook dagelijks op neutraal terrein elkaar ontmoeten.

Wil je graag een maatje voor jouw konijn, maar heb je nog vragen? Of wil je zeker weten wat de beste manier van koppelen is voor jouw konijn? Twijfel niet om te bellen naar de praktijk! Wij geven graag advies.
Want een konijn is pas echt tevree met z'n twee!