Smiecht en baby

Kind en kat

Het omgaan met dieren is voor de ontwikkeling van kinderen een waardevolle aanvulling. Het is ook bewezen dat kinderen die opgroeien met huisdieren, als volwassenen socialer zijn en communicatief sterker. Daarnaast is er een minder grote kans op het ontwikkelen van allergieën. Kortom een huisdier is altijd een positief onderdeel in het leven van uw kind. Het is heel belangrijk dat u praat met uw kinderen, hoe gaan ze om met de kat, leer ze zacht te aaien en met ze te spelen. Laat jonge kinderen nooit met een kat alleen en zorg ervoor dat de kat altijd een mogelijkheid heeft om te kunnen vluchten wanneer er gevaar dreigt. Is er een baby op komst dan zijn er wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.  

Een baby op komst

  • Weet u al waar de babykamer komt en eventueel een speelruimte voor het kindje? Sluit deze kamers dan geleidelijk af voordat de baby er is, zodat de kat gewend is dat deze hier niet mag komen. Creëer een leuke nieuwe plek ter vervanging van de ruimtes die u gaat sluiten, denk bijvoorbeeld aan de zolder.  
  • Koop al vroeg spullen voor de baby, zoals wieg, box of kinderwagen en introduceer deze ruim op tijd, één voor één bij uw kat. Hierdoor kan uw kat langzaam wennen aan alle nieuwe spullen die in huis komen. Het is aan te raden om de nieuwe spullen in te sprayen met Feliway®, dit is een feromoon wat soortgevoelig is en wat alleen katten ruiken. Hierdoor zien katten de nieuwe spullen als vertrouwd en zullen ze zelf minder de neiging krijgen om te markeren. Markeren door de kat door middel van kopjes geven, krabben en in de uiterste gevallen door te sproeien. 
  • Om te voorkomen dat uw kat in de box of kinderwagen gaat liggen kunt u deze een tijdje vullen met ballonnen, de meeste katten vinden ballonnen eng en hiermee voorkom je dat de kat erin gaat liggen.  
  • Omdat nieuwe dingen vooral in het begint interessant zijn en na een tijdje niet meer kiezen ook veel mensen ervoor om de kat eerst de kans te geven de boel te inspecteren. Een kat zal een tijdje de box heel interessant vinden maar tegen de tijd dat de baby wordt geboren toch weer een ander plekje kiezen.  
  • Creëer alvast hoge uitkijkposten en slaapplekken waar de kat zich kan terugtrekken wanneer de baby gaat kruipen 
  • Heeft u vrienden die al een baby hebben? Nodig ze dan uit zodat uw kat hier al een beetje aan kan wennen. Zorg altijd dat het positief is en dwing uw kat nooit dicht bij te komen wanneer hij dit niet fijn vindt. Uw kat moet zelf bepalen hoe hij kennis maakt met de baby. Maakt uw kat contact, beloon hem dan met een snoepje of wat aandacht.   
  • Bouw de aandacht voor uw kat langzaam af, zodat wanneer het kindje er is, de kat zich niet verlaten voelt door zijn of haar baasje.  
  • Zorg ervoor dat u altijd bepaalt wanneer u met de kat speelt en niet andersom. Doe dit dus op rustige momenten wanneer de baby slaapt. Probeer echt quality time te maken voor uw kat, hij was er tenslotte eerder en verdiend ook nu nog steeds aandacht.  
  • Leer de kat zichzelf te vermaken; maak leuke verstopplekjes en zet een klimmeubel weg waar hij of zij naar hartenlust in kan klimmen. Geef voeding altijd in denkspeelgoed, klik hier op de link spelen met uw kat voor meer info. 
  • Plaats minimaal 3 dagen voor de geboorte van uw baby een feliway verdamper in het stopcontact 
  • Geef uw kat de mogelijkheid om te kunnen vluchten wanneer de baby is geboren. Uw kat zal enorm moeten wennen aan de vreemde geluiden, de drukte in huis van de visite en de nieuwe geurtjes.  

Het is waar dat een kat graag in het wiegje gaat liggen, daar is het immers heerlijk warm. Omdat we geen risico willen lopen moet u ervoor zorgen dat de deur naar de babykamer dicht wanneer uw kindje daar slaapt. Laat de kat nooit alleen met uw baby zodat hij of zij de kans niet krijgt om erbij te gaan liggen. Let ook op open ramen of kattenluikjes om te voorkomen dat uw kat, of die van de buren, langs die weg bij uw kindje kan komen.  

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, veroorzaakt de zeer algemeen voorkomende infectieziekte toxoplasmose. De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, via de gond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gegaard vlees. Vrijwel alle diersoorten en dus ook de mens kunnen besmet raken met toxoplasmose. Toxoplasmose is dus een zoönose, dit betekent dat deze zieken van dieren op mensen kan worden overgedragen.  

Als u tijdens uw zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan uw ongeboren kind geïnfecteerd raken. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen. Het meest voorkomend zijn oogafwijkingen. 

 Hoe kunt u het voorkomen? 

  • Werk altijd met handschoenen in de tuin, mogelijk is de grond vervuild door ontlasting van katten.  
  • Was na bereiding van verse groente, fruit en rauw vlees goed uw handen. Zorg ervoor dat u vlees goed verhit, minimaal 70 graden Celsius. 
  • Bedek de zandbak van uw kind om te voorkomen dat ook die grond vervuild raakt. 
  • Draag handschoenen bij het schoonmaken van de kattenbak en was ook daarna goed uw handen. 
  • De ontlasting van de kat wordt pas infectieus van een paar dagen, maak dus dagelijks de kattenbak schoon.  
  • Gooi kattenbakvulling niet in de groencontainer, maar voer het met het normale huisvuil af.