esther gedrag

Gedragstherapie

Lijken er gedragsproblemen te spelen bij uw kat(ten)? Onze paraveterinair Esther helpt u graag tijdens het gedragsspreekuur!

"Mijn hele leven ben ik al gek op en gefascineerd door katten. Het was dan ook niet vreemd dat ik me er steeds meer in ging verdiepen. Sinds 2013 kunnen katten eigenaren bij mij terecht voor gedragsproblemen van hun kat. Ik geef deze gedragsconsulten op de kliniek."

Eerst naar de dierenarts!

De eerste stap is echter altijd een goed onderzoek door de dierenarts om uit te sluiten dat er geen medische problemen zijn die het probleemgedrag veroorzaken. Nogal wat gedragsproblemen kunnen namelijk ontstaan door een medische oorzaak. Blaasontsteking of blaasgruis veroorzaakt bijvoorbeeld onzindelijkheid, pijn kan agressie veroorzaken en hormonen kunnen ook het gedrag beïnvloeden.

Het gedragsspreekuur is bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van het probleemgedrag van uw kat. Onder probleemgedrag verstaan we gedrag dat in feite normaal is voor een kat, maar dat een probleem vormt omdat het zich buitengewoon hevig of vaak laat zien. Of omdat het gedrag storend is voor de omgeving, bijvoorbeeld wanneer de buren gaan klagen over overlast.

Er zijn verschillende voorbeelden van afwijkend gedrag waarvoor de eigenaar bij mij terecht kan:

  • krabben aan meubels
  • sproeien (in een straaltje naar achteren plassen) of onzindelijkheid
  • vechten met huisgenoten of buurtkatten
  • overdreven veel miauwen of aandacht vragen
  • mensen aanvallen, krabben of bijten
  • een zeer angstige of schuwe kat

Voorafgaand aan het gedragsconsult vult u een uitgebreide vragenlijst in.Tijdens het gedragsspreekuur zelf bekijk ik uw thuissituatie en maken we samen een plan hoe we veranderingen kunnen gaan inbrengen. Ik hou hierbij altijd rekening met uw persoonlijke situatie en die van de kat. U kunt hierna zelfstandig aan de slag met de gegeven adviezen. Hierna heeft u altijd de mogelijkheid om telefonische ondersteuning te krijgen.

Daarnaast ben ik me ook gaan richten op de preventie van gedragsproblemen. Dit doe ik door lezingen en cursussen aan katteneigenaren te geven over kattengedrag. Zo kan de katteneigenaar voorkomen dat het fout gaat en dat is veel fijner dan achteraf proberen nog te redden wat er te redden valt. Wij organiseren regelmatig een informatieavond voor katten eigenaren.

Aarzel niet en neem contact met mij op! Ik help u en uw kat heel graag!