bloeddruk EH

Bloeddrukmeting

Een te hoge bloeddruk, dit probleem kent u waarschijnlijk van mensen, maar wist u dat ook katten dit kunnen hebben!?

Onze dieren worden gelukkig gemiddeld steeds ouder. Dit betekent dat u en wij steeds meer rekening moeten gaan houden met ouderdomsziekten. Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer driekwart van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de kat ongeveer tussen de 7 en de 10 jaar zijn.

Een veel voorkomende ouderdomsziekte is hypertensie, een te hoge bloeddruk. 1 op de 6 katten krijgt hiermee te maken.
Hypertensie bij de kat wordt ook wel de 'sluipmoordenaar' genoemd. Je hoeft er namelijk niets van te merken, terwijl het wel schadelijke gevolgen heeft. Een kat met een te hoge bloeddruk kan plotseling blind worden, een hersenbloeding krijgen en/of hart- en nierfalen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de bloeddruk te laten controleren.

Waardoor ontstaat een te hoge bloeddruk?

Bij katten zijn er verschillende aandoeningen die een te hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. We zien het vaak bij schildklierproblemen, nierpatiënten, suikerziekte en bij hartafwijkingen. De te hoge bloeddruk verergert deze aandoeningen en zorgt dat dieren er sneller aan overlijden.
Er zijn ook katten die een te hoge bloeddruk hebben zonder onderliggende oorzaak. De te hoge bloeddruk kan dan wel dezelfde samenhangende problemen veroorzaken. 
Gelukkig kunnen we de bloeddruk bij de kat goed meten en bestaan er medicijnen voor.

Hoe zie ik dat mijn kat een afwijkende bloeddruk heeft?

Bij de meeste katten is een te hoge bloeddruk aan de buitenkant niet te zien. Heel soms ziet u sloomheid, afvallen, vreemd gedrag, pijnklachten en kan de kat zichzelf verstoppen.
Een veel voorkomend symptoom in een verder gevorderd stadium is plotselinge blindheid. Door de hoge bloeddruk laat het netvlies los, waardoor de kat opeens niet meer kan zien. Ook ziet u een vergrote pupil van het betreffende oog. Bij snel ingrijpen is de blindheid soms omkeerbaar.

Doordat katten vaak niets laten merken is het belangrijk om de bloeddruk jaarlijks te laten meten. Wij adviseren om dit vanaf een leeftijd van 7 jaar te laten doen.
Een bloeddrukmeting is een niet pijnlijke en weinig ingrijpende handeling voor uw kat. Kijk maar op de foto's hieronder!

bloeddrukmeting