hond gebit

Gebitsverzorging hond

Wist u dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft!? Het probleem begint met tandplak, een kleverig laagje bacteriën en voedselresten. Wanneer dit niet verwijderd wordt geeft dit tandsteen, tandvleesontsteking en uiteindelijke rotte kiezen en tanden.

Het belang van goede gebitsverzorging bij huisdieren is groot, veel problemen kunnen hiermee voorkomen worden!

Wat kunt u zelf doen?

Door enkele malen per week actief met de gebitsverzorging van uw hond bezig te zijn, kunt u veel problemen voorkomen! Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

  • Tandvlees masseren of nog beter: tandenpoetsen met een tandenpoetsdoekje. Dit vergt in het begin wat oefening, maar met geduld laat een heel aantal honden zich toch overtuigen.
  • Speciale voeding geven, bijvoorbeeld Hills T/D, om tandplak te voorkomen.
  • Als ondersteuning kan er mondwater om tandplak tegen te gaan gebruikt worden. Dit mengt u door het drinkwater.
  • Ook zijn er een aantal supplementen die u als poeder over het voer kunt doen of als snoepje kunt geven. Deze veranderen de samenstelling van het speeksel waardoor er minder tandplak gevormd. Helaas werkt dit niet bij alle dieren voldoende.

Een stinkende adem is niet normaal!

Tand - en kaakontstekingen zijn pijnlijke aandoeningen. Helaas kunnen onze huisdieren dit niet vertellen. We zien maar zelden dat ze stoppen met eten. Het is daarom belangrijk om op andere symptomen te letten.

Een slechte adem is juist vaak het eerste teken van tandvleesproblemen. De geur wordt veroorzaakt door de gassen die worden geproduceerd door de overvloedige bacteriën in de bek. Andere symptomen die u kunt zien zijn:

  • Rood tandvlees, vooral bij de overgang naar de kiezen
  • Gemakkelijk bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden en kiezen
  • Overmatig speekselen
  • Losse tanden of kiezen
  • Eenzijdig kauwen
  • Minder graag brokjes willen eten of delen van brokjes uit de mond laten vallen

Als uw hond één van deze verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons, zodat we kunnen beoordelen of gebitsreiniging noodzakelijk is.

Waaruit bestaat een gebitsbehandeling?

PA gebit 2

Alle tandbehandelingen worden gedaan door onze dierenarts Patricia. Zij heeft zich gespecialiseerd in de tandheelkunde bij dieren.

' Naast dat ik gewoon dierenarts ben, heb ik mij al sinds mijn studie steeds meer verdiept in de tandheelkunde bij dieren. Ik vind het heel interessant om meer te weten over de oorzaak van gebitsproblemen, hoe deze te voorkomen en natuurlijk het verhelpen van pijnlijke gebitten. Want ook al laten onze huisdieren het niet zo snel merken, ook dieren hebben door gebitsproblemen tand- of kaakpijn. 

Tijdens de (half)jaarlijkse controle van uw dier kijk ik met een extra kritisch oog naar zijn of haar gebit. Hoe eerder we vaststellen dat er een probleem zit, des te sneller we er actie op kunnen ondernemen. 
Aangezien uw huisdier niet kan praten is een regelmatige controle van het gebit essentieel om pijn en ongemak te voorkomen en uw huisdier gezond te houden. Ik help u en uw huisdier daar graag bij!'

Nadat uw hond narcose en pijnstilling gehad heeft wordt het tandsteen handmatig en met de ultrasoon verwijderd (een apparaatje wat werkt met geluidsgolven en tegelijk koelt met water). Daarna wordt gekeken of kiezen dusdanig aangetast zijn, dat ze getrokken moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg met u. Daarna wordt het gebit gepolijst. Dit is belangrijk om de terugkeer van tandsteen te vertragen.