Gebitsproblemen

Een konijn heeft vier snijtanden, 2 stifttanden en 20 kiezen. Door de zogenaamde “open wortel” groeien deze tanden en kiezen het hele konijnenleven door. Ze groeien ongeveer 2 millimeter per week! Door knagen en knabbelen slijten de tanden en kiezen netjes af. Wanneer groei en slijtage in evenwicht zijn, is er dus niets aan de hand. Maar wanneer dit evenwicht verstoord wordt, ontstaan er problemen.

Haken op de kiezen en doorgroeiende voortanden

Als de tanden en kiezen niet (meer) recht op elkaar staan, dan slijten deze ook niet gelijkmatig af. Hierdoor ontstaan haken op de kiezen, of voortanden die door groeien waardoor de zogenaamde “olifantstanden” ontstaan. De lippen, tong en het gehemelte kunnen hierdoor beschadigen en gaan ontsteken. Het zorgt er ook voor dat het bekje niet goed sluit, waardoor de kiezen ook weer haken kunnen krijgen. Dit is ontzettend pijnlijk en het konijn zal stoppen met eten.

Foto rechts: door gegroeide snijtanden bij konijn Blacky
Foto onder: een flinke haak op de kies linksonder bij konijn Pluisje.

Oorzaken

  • Verkeerde voeding. Wanneer een konijn eenzijdig voer eet (bijvoorbeeld bij gemengd voer, de biks laat liggen) krijgt het te weinig calcium binnen. Hierdoor komen kiezen los of scheef te staan en soms wordt het emaille aangetast. Lees hier welke voeding wij aanraden.
  • Trauma, bijvoorbeeld een val, waardoor de tand beschadigt en een afwijkende stand heeft. Of soms is de hele tand eruit en groeit verkeerd terug, of groeit helemaal niet terug. De tegenoverliggende tand slijt dan verkeerd of niet af.
  • Breuk van de kaak.
  • Aangeboren, er is een genetische afwijking, voornamelijk bij dwergrassen, waarbij de bovenkaak te kort is. Bij deze aandoening treden de problemen al jong op.
  • Afwijkend knaag gedrag, bijvoorbeeld door buikpijn of diarree. Het konijn eet tijdelijk minder en de tanden en kiezen slijten hierdoor te weinig af.

Symptomen

Een konijn wat last heeft van het gebit, zal moeizaam of niet kunnen eten. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, omdat er wel interesse is in het voer. Vermageren is daarom altijd een reden voor verder onderzoek.
Ook kleinere keutels of diarree (plakpoep) kan een gebitsprobleem zijn.
Vaak hebben konijnen met pijn in de bek een nat kinnetje, doordat het speeksel verliest. Een slechte vacht, een abces aan de kop en traanoogjes zijn ook redenen om het gebit te inspecteren.
Als eigenaar is het niet eenvoudig om dit zelf te doen, omdat konijnen dit niet toelaten. Daarom is het verstandig om bij een van bovenstaande problemen altijd een dierenarts te raadplegen. Konijnen zijn gevoelige dieren, wanneer zij één maaltijd overslaan is dit al een reden om de dierenarts te bellen!

Behandeling

Snijtanden en kiezen slijpen.
De tanden en kiezen kunnen afgeslepen worden met een dremel. Dit is altijd een tijdelijke oplossing, omdat de stand van de tanden hetzelfde blijft. Het slijpen van de snijtanden gebeurt bij voorkeur zonder narcose en het moet meestal elke paar weken herhaald worden. Dit is erg stressvol voor het konijn. Ook kunnen sommige snijtanden bij een bepaalde stand niet afgeslepen worden. In dit geval is trekken een oplossing. De kiezen worden altijd met narcose geslepen.
Snijtanden trekken.
Een permanente oplossing is het trekken van alle vier de snijtanden en de twee stifttanden. Dit is een precies werkje, omdat de volledige wortel van alle vier de tanden eruit gehaald moet worden. Wanneer er een (stukje van de) wortel blijft zitten, kan de tand weer terug groeien. Wanneer dit achter de rug is zal aangepaste voeding aangeboden moeten worden (bijvoorbeeld geraspte groenten). Konijnen die deze behandeling hebben ondergaan eten gewoon biks en hooi.

Lees hier het verhaal van Snuf, waarvan de snijtanden getrokken zijn.

Het Websitebedrijf