Ziektebeelden veroorzaakt door de teek

Babesiosis – Dit is een infectie veroorzaakt door de parasiet Babesia. Deze parasiet wordt overgebracht door teken en nestelt zich in rode bloedcellen die daardoor vernietigd worden. De klachten van uw kat bij deze infectie kunnen zijn: koorts, hoesten, kreupelheid, bloedarmoede (bleke slijmvliezen), roodbruine urine, vermagering, sloomheid. Deze infectie komt vaak voor bij dieren, minder vaak bij mensen. Na een tekenbeet bedraagt de incubatietijd één tot zes weken.

Verspreiding: Komt vooral voor in Zuid Europa, landen rond de Middellandse Zee. De gastheer van deze ziekte, de dermacentor teek, is echter ook in Nederland aanwezig.

Ehrlichiosis – Infectieziekte, veroorzaakt door een bacterieachtig organisme. Deze ziekte komt voornamelijk bij honden voor, soms bij katten en mensen. Hij lijkt qua symptomen op Babesiose en wordt ook overgebracht door teken. In een acuut stadium is het te behandelen, maar chronisch niet of nauwelijks. 3 Tot 16 dagen na de tekenbeet ziet u koorts, sloomheid, geen eetlust en bloedarmoede (bleke slijmvliezen).

Verspreiding: Komt vooral voor in Zuid Europa, landen rond de Middellandse Zee.

De ziekte van Lyme – Deze ziekte wordt overgedragen door een teek die de Borrelia bacterie bij zich draagt, die verantwoordelijk is voor Lyme. Deze bacterie leeft van wilde dieren, zonder dat deze ziek worden, maar de bacterie dus wel verspreiden. De besmette teek moet zich minimaal 24 uur voeden, voordat hij deze bacteriën kan overdragen. Tekenpreventie is dus erg belangrijk. De meest voorkomende symptomen bij een besmetting bij uw kat zijn gewrichtsontsteking en gewrichtspijn, dat zich uit in kreupelheid. Ook wordt sloomheid, koorts, weinig eetlust en vergrootte lymfeklieren gezien.

Er zijn veel middelen op de markt geschikt voor de preventieve zorg tegen teken. Bij katten is de meeste gebruikte manier met behulp van pipetten. Wenst u meer informatie over tekenpreventie? Informeer bij onze kliniek!

Het Websitebedrijf