Welke veranderingen treden op bij de oudere hond

Gewrichten

Tijdens het normale verouderingsproces doen zich veranderingen in het gewrichtskraakbeen voor die kunnen leiden tot artrose. Stram lopen en stijf opstaan uit de mand kunnen hiervan verschijnselen zijn. Vaak wordt artrose gezien als een kwaal die "hoort" bij het ouder worden. Toch kan behandeling van artrose verergering tegengaan en het leven van uw hond een stuk aangenamer maken.

Orgaanfuncties

Diverse orgaanfuncties gaan op oudere leeftijd achteruit.

We zien vaak braken, verstopping of diarree omdat het maagdarmkanaal niet meer zo snel werkt. Incontinentie (dit is het verliezen van kleine beetjes urine) treedt op omdat de blaasspieren slapper worden. Suikerziekte is ook een vaak voorkomende kwaal bij de oudere hond.

1 op de 4 seniorhonden krijgt te maken met hartproblemen. Dit kenmerkt zich door hoesten, minder eetlust en minder uithoudingsvermogen. Verder is nierinsufficiëntie is een veel voorkomende aandoening, die pas klachten geeft als de nieren al erg beschadigd zijn. Je ziet dan meer drinken, minder eetlust, meer plassen en een slechte vachtconditie. Met preventief bloedonderzoek kunnen we de werking van de nieren controleren.

Voor al deze kwalen geldt: hoe vroeger de diagnose, hoe beter de levensverwachting!

Gebit

Oudere dieren zijn extra gevoelig voor gebitsproblemen. Deze beginnen vaak met tandplak en tandsteen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt, kunnen ontstekingen ontstaan en tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kunnen gebitsproblemen zelfs negatieve gevolgen hebben voor het hart, de lever en de nieren.

Tumoren

Goedaardige en kwaadaardige tumoren komen ook bij huisdieren voor. Door een vroege diagnose kunnen deze steeds vaker succesvol behandeld worden. Als de ziekte te ver gevorderd is, is controle noodzakelijk om te zorgen dat uw huisdier een zo fijn mogelijk leven houdt met zo min mogelijk pijn.

Zintuigen

Ook de zintuigen gaan minder goed functioneren. Door staar gaat het gezichtvermogen achteruit. Ook het gehoor, de reuk en de smaak worden vaak minder. Verder kunnen honden last krijgen van vergeetachtigheid, angstig gedrag of onzekerheid. Met aangepaste voeding, oefeningen en soms met medicatie kunnen we de hersenfunctie ondersteunen.

Het Websitebedrijf