Vaccicheck - Titerbepaling

Op onze kliniek enten we al jaren op maat. Een nieuwe aanvulling op het vaccineren op maat is de vaccicheck.

Wat is de vaccicheck?

De vaccicheck is een bloedtest om te bepalen of uw hond nog voldoende beschermd is tegen de ziekten Parvo, Hondenziekte en Hepatitis en of uw kat voldoende beschermd is tegen Kattenziekte. Met de vaccicheck kunnen we controleren of er weer een vaccinatie nodig is tegen deze aandoeningen of dat deze uitgesteld kan worden.

Wanneer komt uw dier in aanmerking?

  • Wanneer uw huisdier toe is aan de cocktailvaccinatie.
  • Wanneer uw huisdier een onbekende vaccinatiestatus heeft. Hij of zij komt bijvoorbeeld uit het asiel of uit het buitenland en het is onbekend of er gevaccineerd is.
  • We kunnen het gebruiken om het ideale vaccinatie tijdstip bij de pup te bepalen.
  • Bij een chronisch ziek dier willen we soms liever niet vaccineren. Met de vaccicheck kunnen we bepalen of de bescherming nog voldoende is.
  • Wanneer uw dier eerder bijwerkingen heeft gehad van de vaccinatie.

Kan het ook voor de kat?

Ook voor de kat kan de vaccicheck ingezet worden. Er kan getest worden op Kattenziekte. Ook Herpesvirus en Calici virus (twee verwekkers van niesziekte) worden gemeten, maar er is geen goede correlatie tussen de antistof-titers en bescherming. Dit betekent dat een vaccicheck voor deze virussen niet zinnig is. Afhankelijk van de leefsituatie van uw kat wordt een passend advies gegeven met betrekking tot het vaccineren tegen niesziekte.

Hoe zit het met leptospirose (waaronder ziekte van Weil), Kennelhoest en Rabiës?

Het is bewezen dat de antistoffen na vaccinatie tegen leptospirose en kennelhoest na één jaar uw huisdier nog onvoldoende beschermen. Voor een goede bescherming tegen deze ziekten blijft jaarlijks enten dus noodzakelijk. Helaas kunnen we voor deze ziekten geen titerbepaling doen.
Of uw hond tegen deze ziekten ingeënt moet worden, hangt van zijn leefsituatie af. Dit bespreken we graag met u om ook hierin een passend advies te geven.
Rabiës is een verplichte inenting als u met uw hond of kat de grens over gaat.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er wordt een klein beetje bloed afgenomen, dezelfde week is de uitslag bekend en kunnen we zien welke antistoffen er voldoende aanwezig zijn in het bloed en welke niet. Op deze manier komt er een persoonlijk vaccinatieadvies voor uw dier uit.
U dient zich wel te realiseren dat de test een momentopname is. Er kunnen geen garanties gegeven worden met betrekking tot de termijn van bescherming.  Wel geven we een advies wanneer opnieuw onderzoek nodig is..  We titeren volgens de laatste richtlijnen.

Het Websitebedrijf