Slimfit

Heeft u een dier met overgewicht? U bent niet de enige! Ongeveer 50% van onze huisdieren is te zwaar. Dieren met overgewicht leven meestal korter en ze voelen zich vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Doordat ze minder bewegen neemt het energieverbruik af, waardoor de problemen van overgewicht alleen nog maar verergeren. Om u te helpen uw hond of kat af te laten vallen, bieden wij u het Slimfit programma aan.

Hoe weet u of uw dier een goed gewicht heeft? 

Een lijstje met het gewicht per ras is vaak niet betrouwbaar. Uw dier heeft het ideale gewicht wanneer de ribben gemakkelijk te voelen zijn en er een zichtbare taille is. Als u niet zeker weet of uw dier overgewicht heeft; maak dan eens een afspraak met Nina of Natasja en laat het gewicht van uw hond of kat gratis controleren. Wij stellen dan een plan van aanpak voor u op: het Slimfit programma.

Er wordt bij dit "Slim Fit" programma een streefgewicht vast gesteld, waar we samen naar toe gaan werken. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een speciale voeding voor dieren met overgewicht. Deze voeding bevordert de afbraak van vet en geeft tegelijk wel een gevoel van verzadiging en energie. Hierbij wordt precies uitgerekend wat uw huisdier hiervan per dag nodig heeft en hoeveel hij of zij dus mag hebben. Met regelmatig wegen houden we in de gaten hoeveel en hoe snel uw huisdier afvalt. Gedurende dit hele proces wordt u dus intensief begeleid. Als u wilt deelnemen, dan kan dit kosteloos. Als u meer informatie wilt, belt u dan met een van onze assistentes of kom een keer langs op de praktijk, u bent van harte welkom.

Risico's van overgewicht

Dieren met overgewicht krijgen, net als mensen, te maken met allerlei ziekten.

• Gewrichtsklachten

• Verminderd uithoudingsvermogen

• Leveraandoeningen

• Suikerziekte

• Grotere risico's bij operaties en narcose

• Slechte huid- en vachtconditie

• Verminderde weerstand tegen infecties

• Hart – en vaatziekten en ademhalingsproblemen

De aanpak van overgewicht

Bij de behandeling van overgewicht spelen drie factoren een rol: de voeding, de lichaamsbeweging en het gedrag van het dier. Wij hebben ons advies hierover voor u op een rij gezet:

Voeding

Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden, dit is vooral bij katten heel belangrijk. In het Slimfit- programma worden u en uw dier begeleid bij het afvallen door Armanda of Natasja. Meestal schrijven wij bij overgewicht een energie-arme dieetvoeding voor, speciaal voor de hond of de kat. De duur van de vermageringsperiode is afhankelijk van hoeveel uw huisdier moet afvallen.

Lichaamsbeweging

Natuurlijk wordt er door regelmatig te bewegen door het lichaam meer energie verbruikt. Bouw de lichaamsbeweging van u en uw dier altijd langzaam op en kies een vorm van bewegen die bij u beiden past. U kunt hierbij denken aan stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Zo heeft u er samen plezier van en is het ook goed voor úw gezondheid!

Bij katten kunt u de beweging stimuleren door de kat actief naar voeding te laten zoeken en met hem of haar te spelen.

Gedrag

Het is belangrijk om niet teveel tussendoortjes te geven zodat u bedelgedrag voorkomt. Maar ook omdat elk tussendoortje weer extra caloriën is.
Bij katten speelt het natuurlijke gedrag een belangrijke rol. Als dit niet gerespecteerd wordt, doordat de kat bijvoorbeeld plots niet meer naar buiten kan, of als er een nieuwe kat in huis genomen wordt en deze niet rustig geïntroduceerd is, kan er stress ontstaan en dit kan zich uiten door meer te gaan eten.

Voorkom overgewicht

Bij sommige dieren ontstaat overgewicht pas na de castratie of sterilisatie. Dit komt doordat de stofwisseling na deze ingreep verandert. Om dit proces voor te blijven hebben wij een speciale voedingslijn van Hill's in ons assortiment: de Vet Essentials brokjes en natvoeding voor hond en kat. Deze voeding heeft als bijkomstigheid dat het ook bijvoorbeeld blaasgruis, huidproblemen, tandsteen en gewrichtsproblemen helpt voorkomen.

Uiteindelijk is het ons doel om u en uw dier nog een lang en vooral plezierig leven samen te gunnen!

Het Websitebedrijf