Operaties

Operaties

Als uw huisdier geopereerd gaat worden, dan streven we naar een dagopname. Dit betekent dat uw dier na de operatie diezelfde dag nog naar huis mag om te herstellen. Een enkele keer is het beter dat uw dier een nachtje blijft. De operatie zelf gebeurt in onze operatiekamer. Deze is voorzien van gekwalificeerde beademingsapparatuur en een ecg-apparaat (om het hart goed in de gaten te houden). De operatiekamer is in zijn geheel steriel en heeft een verwarmde operatietafel. 

Naast de operatiekamer bevindt zich de voorbereiding en de sterilisatieruimte. Hier wordt uw dier voorbereid op de operatie en wordt het ook weer wakker. De honden blijven hier op een verwarmde uitslaapplaats tot ze goed wakker zijn, de katten en knaagdieren gaan naar de verwarmde opname en worden onder toezicht van de operatieassistente hier wakker.

Wanneer uw dier geopereerd gaat worden is dit voor u en uw dier een spannende dag. 

Er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat uw dier na afloop zo min mogelijk last heeft van de ingreep:

• Uw hond of kat moet nuchter zijn voor de operatie. Zo voorkomt u dat hij of zij misselijk wordt en gaat braken voor of na de operatie.
Dus: geef uw dier de avond vóór de operatie na 23.00 uur geen eten meer. Uw huisdier mag wel water drinken.

• Knaagdieren mogen niet nuchter zijn en moeten juist tot vlak voor de operatie blijven eten en drinken.

• Wij verzoeken u te zorgen dat uw huisdier behandeld is tegen vlooien.

• Laat uw hond goed uit voordat u hem of haar brengt.

• Laat bij ons een telefoonnummer achter waar u tijdens de operatie op te bereiken bent. Zo kunnen we altijd met u overleggen, mocht dit nodig zijn.

• Uw huisdier wordt voorafgaand aan de operatie zorgvuldig door een dierenarts onderzocht. Het hart en de longfunctie worden gecontroleerd, de bloedcirculatie en de algemene toestand worden bekeken. Voor de oudere dieren (honden boven de leeftijd van 8 jaar, katten boven de leeftijd van 10 jaar) adviseren wij om een pre-operatief bloedonderzoek te laten doen. Dit kan in ons laboratorium.

Met het bloedonderzoek wordt de lever- en nierfunctie bekeken. Deze waarden zijn belangrijk voor de verwijdering van narcosemiddelen uit het lichaam. Hierna kan, indien nodig,  de narcose aangepast worden.

 

De narcose

Veel eigenaren zijn bij een operatieve ingreep angstiger voor de narcose dan voor de operatie zelf. Toch is dit niet helemaal terecht. Als de narcose zorgvuldig en met beleid wordt toegepast (en daar staan wij voor!), dan is het met de huidige beschikbare middelen absoluut mogelijk om een veilige narcose te bewerkstelligen.

De narcose bestaat uit vier onderdelen: slaap, pijnloosheid, spierverslapping en tenslotte geheugenverlies. Dat uw dier tijdens de narcose slaapt en geen pijn moet voelen is voor iedereen duidelijk. Spierverslapping is ook belangrijk. Operaties zijn veel makkelijker uit te voeren als de spieren van uw huisdier goed ontspannen zijn. Ten slotte is het natuurlijk prettig dat uw dier zich na de operatie niet allemaal herinnerd wat er gebeurd is.

Er bestaat geen narcosemiddel dat uitsluitend goede eigenschappen heeft en geen slechte eigenschappen. Daarom maken we gebruik van een combinatie van narcosemiddelen. Op deze manier worden de goede eigenschappen van elk middel gebruikt, zonder dat er bijwerkingen optreden.

Er zijn verschillende manieren om een patiënt onder narcose te brengen. Uw kat krijgt een prikje met narcosemiddelen in de spier, waarna hij of zij in een rustig hokje in slaap valt. Ondertussen houdt de operatieassistente uw kat nauwlettend in de gaten. Bij uw hond wordt een branüle (een heel dun buisje) in het bloedvat van de poot geplaatst. Nu kunnen de narcosemiddelen rechtstreeks in het bloedvat gegeven worden. Een groot voordeel hiervan is dat uw hond snel en rustig gaat slapen. Ook kunnen we de narcose op deze manier goed controleren en indien nodig wat extra toedienen of een middel geven waar hij of zij weer wakker van wordt.

Daarna, als uw dier slaapt, plaatsen we een tube in de luchtpijp. Dit is een buisje wat direct aan het gasanaesthesie-apparaat aangesloten wordt. Hierdoor kan er goed gecontroleerd worden of uw dier stabiel ademt. Ook krijgt uw dier zo extra zuurstof tijdens de narcose. Indien nodig kunnen we hem of haar beademen. Op deze manier kan er ook een gasnarcose gegeven worden. Dit is een andere, hele veilige manier van narcose toedienen. Het voordeel hiervan is, dat wanneer de operatie achter de rug is, het dier vaak binnen een paar minuten zijn of haar kop alweer op tilt.

Om de narcosediepte en de toestand van de patiënt goed te bewaken, worden alle dieren aangesloten aan speciale apparatuur. Deze controleren onder andere de ademhaling (capnograaf, dit is een pijnloos klemmetje op de tong) en de hartslag (ECG, dit zijn plakkers op de voetzolen).

Als het nodig is kan uw huisdier aan het einde van de operatie een tegenprikje krijgen om snel wakker te worden.

De operatie

Er zijn een groot aantal operaties die bij ons uitgevoerd worden. Natuurlijk worden alle voorkomende sterilisaties en castraties van honden, katten, konijnen en knaagdieren uitgevoerd. Verder repareren we botfracturen, worden alle niet-gewenste bultjes verwijderd en als daar behoefte aan is, opgestuurd naar een patholoog-anatoom. Keizersnedes, maagkantelingen en blaasstenen verwijderen, het hoort er allemaal bij. Katers, die niet kunnen plassen omdat het penisuiteinde verstopt is vanwege gruis, kunnen indien nodig een penisamputatie krijgen.

Nazorg

Als uw huisdier geopereerd is, kan het rustig uitslapen terwijl zijn of haar toestand en temperatuur bewaakt wordt door onze operatieassistentes. Pas als uw huisdier helemaal goed uitgeslapen is mag hij of zij naar huis.

We proberen zo veel mogelijk patiënten onderhuids te hechten zodat een kraag in veel gevallen niet nodig is. Ook krijgt de patiënt een pijnstiller en indien nodig antibiotica mee, zodat het herstel thuis zo voorspoedig mogelijk verloopt.

Indien u nog vragen heeft, twijfel niet om ons team te raadplegen, wij staan altijd voor u klaar!
 
Het Websitebedrijf