Laboratorium

Om een goede diagnose te kunnen stellen, is soms verder onderzoek noodzakelijk. In ons laboratorium kunnen we zelf verschillende onderzoeken verrichten, vaak al terwijl u wacht.

Bloedonderzoek

Organen en hematologie

Met ons bloedanalyseapparaat kunnen we terwijl u wacht, de belangrijkste organen (zoals lever en nieren) controleren. Ook kunnen we het suikergehalte en de electrolietenbalans bij uw huisdier direct bepalen. Voor een uitgebreider bloedonderzoek wordt het bloed opgestuurd naar het VetMed Laboratorium, de uitslag is dan na 1 of 2 dagen bekend.

Naast de organen controleren we het bloed ook op de hoeveelheid witte en rode bloedcellen. Zo kunnen we een mogelijke infectie aantonen en/of een bloedarmoede.

Progesteron

Progesterononderzoek, om het optimale dektijdstip van de teef te bepalen, is ook mogelijk. Er wordt 's ochtends bloed afgenomen en u heeft 's middags de uitslag.

Schimmelkweek

Wordt uw huisdier verdacht van een schimmelinfectie, dan kunnen we een schimmelkweek inzetten. Dit is een afgesloten potje met een voedingsbodem, waarop eventueel aanwezige schimmels zich kunnen voortplanten. De uitslag hiervan is na ongeveer 10 tot 14 dagen bekend.

Urineonderzoek

Urineonderzoek is belangrijk bij nier- en blaasaandoeningen. Ook bij dieren die veel drinken is het belangrijk om de urine na te kijken.

Een urineonderzoek heeft de meest betrouwbare uitslag als er verse urine ingezet wordt. Indien het niet mogelijk is om de urine direct naar de praktijk te brengen, kunt u het eventueel voor korte tijd in de koelkast bewaren. U hoort dezelfde dag nog de uitslag van het urineonderzoek.

Ontlastingsonderzoek

Bij problemen met dunne ontlasting, persen op de ontlasting en wormproblemen is het zinvol om ontlasting te laten onderzoeken. De ontlasting wordt eerst gemengd met een speciale vloeistof en dan gecentrifugeerd. Hierdoor komen parasieten en wormeieren bovendrijven. Vervolgens wordt dit onder de microscoop bekeken.

Microscopisch onderzoek

De microscoop wordt dus al veel gebruikt bij urine- en ontlastingsonderzoek. Ook bij huid - en oorproblemen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het microscopisch onderzoek.

Vaak maken wij speciale kleuringen van het onderzoeksmateriaal zodat bacteriën, gisten en schimmels beter zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Het Websitebedrijf