Echografie

Ons echoapparaat is speciaal voor gezelschapsdieren ontwikkeld en geprogrammeerd. Hierdoor kunnen we er zowel een cavia als een grote hond mee onderzoeken.

Hoe werkt een echoapparaat

Echografie is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven met een hoge frequentie (ultrasound). Dit is geluid wat wij met ons gehoor niet kunnen waarnemen. 

Een klein aantal dieren in de vrije natuur maakt ook gebruik van deze ultrasone geluidsgolven, zoals bijvoorbeeld de vleermuis. Een vleermuis vangt zijn prooi door geluidsgolven uit te "zenden" en de weerkaatsing van bijvoorbeeld een vliegje op te vangen met zijn oren. 

De echo maakt ook gebruik van dit weerkaatsingsprincipe. De echoprobe zendt geluidsgolven uit en ontvangt deze golven ook weer terug. Het echobeeld wordt gevormd doordat organen of orgaangrenzen het geluid reflecteren en terugzenden naar de echoprobe. Water of vocht laat alle golven door reflecteert dus niks en ziet daardoor zwart. Lucht of bot reflecteert alle, of bijna alle, geluidsgolven en ziet er wit uit op het echobeeld. Hierdoor kan er geen beeld worden gevormd van luchthoudende organen of bot, of van de weefsels hierachter. Voor deze structuren zijn röntgenfoto's nodig. Vaak zal er dus een combinatie van röntgenologie en echografie noodzakelijk zijn.

De meest bekende reden voor een echo is een drachtigheidscontrole. Ook de buikorganen zoals de lever, milt, nieren, blaas, prostaat en baarmoeder zijn met echo goed in beeld te brengen en te bekijken op afwijkingen. Al deze onderzoeken zijn mogelijk binnen onze kliniek. Ook het hart kan door middel van echografie worden gecontroleerd. Hiervoor verwijzen we u naar een specialistische kliniek, want hiervoor is een speciaal echo apparaat nodig.

Het echo-onderzoek is een relatief weinig ingrijpend onderzoek voor uw dier. Het is alleen wel vaak een langdurig onderzoek. Uw huisdier hoeft niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk. Een enkel dier vindt het vervelend dat hij stil op zijn rug moet liggen, maar na enkele minuten gaat dat vaak probleemloos. Uw huisdier moet voorafgaand aan het onderzoek geschoren worden, omdat de haren veel storing in het beeld geven.

Het Websitebedrijf