Vers vlees voeding

Tegenwoordig is er een grote groep honden- en kattenbezitters die hun huisdieren voert met rauwe vleesvoeding. Veel voorstanders zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding. Tegenstanders wijzen op de gezondheidsrisico's voor hond en eigenaar.
U wilt natuurlijk het beste voor uw hond, wij willen dat ook. Daarom hebben we de voor- en nadelen van het voeren van vers vlees voeding aan de hond op een rij gezet, zodat u weloverwogen een keuze kan maken.
Met vers vlees wordt onverhitte voeding bedoeld, die koel of diepgevroren bewaard wordt. Dit kan bestaan uit orgaanvlees, botten, gevogelte, maar ook melk of eieren.

Voordelen van vers vlees

Veel genoemde voordelen zijn:

1.    Het is “natuurlijke” voeding.
2.    Honden vinden het lekker.
3.    De lichaamsgeur is aangenamer
4.    Honden hebben een glanzende vacht.
5.    Honden hebben meer energie.
6.    Honden hebben minder last van bepaalde aandoeningen, oa. artrose, gebitsproblemen en parasieten.


Deze voordelen zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel bewezen is, is dat honden van een vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dit is te wijten aan het feit dat vers vlees weinig vezels bevat en de dieren daarom ook weinig ontlasting hebben. Voor de eigenaar is dit een voordeel, voor de hond niet altijd, hij kan er obstipatie van krijgen.

Kiest u voor het voeren van vers vlees aan uw dier, bekijk dan hier welke voeding wij aanbevelen.


Nadelen van vers vlees

1.    Voedingswaarde
Uit onderzoek is gebleken dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij vers vlees diëten vaak niet goed is. Een hond die te weinig calcium binnen krijgt kan botontkalking ontwikkelen en hierdoor botbreuken oplopen. Pups zijn ook een risicogroep; bij te weinig calcium kan het skelet afwijkend groeien. Maar ook te veel calcium kan bij pups leiden tot een afwijkende botgroei. Te veel vet, bot, vitamine A of te weinig taurine in de voeding kan ook problemen geven. Overleg daarom altijd met een specialist in diervoeding of de samenstelling van het vlees bij uw hond past.

2.    Veiligheid
In rauw vlees worden regelmatig ziekteverwekkers gevonden zoals de darmbacteriën Salmonella, E. Coli, Campylobacter, Listeria en resistente bacteriën. Of de parasieten Toxoplasma en Neospora . Door uw hond rauw vlees te geven, introduceert u dus een risico in huis. Uw hond kan hier erg ziek van worden en kan de parasieten ook doorgeven aan bijvoorbeeld haar pups, maar sommigen ook aan u zelf en uw gezinsleden. Een bacterie en dus ook een resistente bacterie, kan van dier op mens overgaan (door o.a. likken en aaien). Mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico om ziek te worden, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Ook wordt het afgeraden een hulphond rauw vlees te voeren. Deze infecties kunnen voorkomen worden door het vlees voldoende te verhitten.

3.    Gezondheid
Botdelen kunnen schade geven aan de slokdarm en zorgen voor obstipatie bij uw hond. Ook een tekort aan vezels in vers vlees kan zorgen voor obstipatie. Kenmerken van obstipatie zijn:

  • Misselijkheid, overgeven, buikpijn.
  • Niet goed kunnen ontlasten (loos persen). Slechts hele kleine beetjes ontlasten.
  • Bij twijfel: raadpleeg direct een dierenarts. Op een röntgenfoto is een bot vaak goed te zien.


Ons advies

Het voeren van rauw vlees is goed mogelijk, mits u de serieuze risico’s voor mens én dier in acht neemt. Laat de samenstelling controleren door een specialist in diervoeding (bijvoorbeeld R. Corbee of E. Plantinga) en neem de volgende hygiënemaatregelen:

1. Bewaar verse vlees in de vriezer. Apart van de eigen voeding. Bijv. Een aparte lade.
2. Gebruik een bakje, mes, vork, lepel wat u alleen gebruikt voor de hond of kat.
3. Ontdooi het vlees in een bakje met deksel wat niet kan gaan lekken, in de koelkast.
4. Ontdooi het vlees in porties. Maak het voer binnen 24 uur na ontdooien op.
5. Als het vlees er na ontdooien er niet goed uitziet of stinkt, voer het dan niet aan uw dier.
6. Was uw handen voor en na het bereiden van het eten van uw dier.
7. Ontworm uw huisdier maandelijks als u vers vlees geeft (ESCCAP advies), of laat regelmatig een ontlastingsonderzoek doen bij uw dier.

Mensen met jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen raden wij het voeren van vers vlees aan de hond af. Ook mensen met een hulphond wordt vanuit het FDA (Food and Drug Administration) geadviseerd geen vers vlees te voeren, omdat deze honden bij risicogroepen gebruikt worden (zieke kinderen, in ziekenhuizen etc.)

Lees het standpunt van de KNMvD en de Faculteit Diergeneeskunde: klik hier om deze te lezen.

Klik hier voor een artikel over het BARF menu (Biologically Appropriate Raw Food).

Het voeren van vleesbotten als aanvulling op een maaltijd van brokken is ook mogelijk. Ook hier is het verstandig dat u zich goed in licht over hoe u dit het beste aan kan pakken. Lees hier alles over het voeren van vleesbotten aan uw hond.

Het Websitebedrijf