Vergiftiging

Giftig voor huisdieren

Een dier reageert anders op bepaalde stoffen dan een mens waardoor het gevaar op een vergiftiging soms dichterbij is dan u denkt. Ook buiten is voorzichtigheid geboden. In dit stukje informeren wij u over veel voorkomende gevaarlijke stoffen voor huisdieren in en om het huis.

Welke stoffen zijn giftig?

Verderop in dit stukje vindt u een opsomming van de meest voorkomende gevaarlijke stoffen voor uw dier. Let op, dit is slechts een greep uit een heel scala aan giftige stoffen.

Wat kunt u doen wanneer uw huisdier in aanraking is gekomen met een van deze stoffen?

Vermoedt u een vergiftiging, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Probeer uw dier te vervoeren zonder dat het zichzelf verwondt. Wikkel een kat bijvoorbeeld in een handdoek, alvorens het in de reismand te zetten. Laat uw dier zichzelf niet likken wanneer er iets giftigs aan de pootjes of in de vacht zit. Neem, indien voorhanden, de verpakking van het middel mee naar de dierenarts.

Lekker voor mensen, giftig voor dieren:

1. Uien, avocado, bieslook, prei, knoflook. Er zijn meer giftige voedingsmiddelen voor de hond, maar deze worden soms gegeven aan honden die "met de pot mee eten".

2. Rozijnen, druiven en macadamia noten. Giftig voor hond en kat. Een kleine hoeveelheid kan al schade aan de nieren veroorzaken. Geef dus ook geen koekjes met rozijnen.

3. Chocolade. Vooral pure chocolade bevat de stof theobromine. Deze stof kan de mens goed verwerken, maar honden en katten niet. Hang dus ook met kerst geen chocolade in de kerstboom. Wanneer u niet thuis bent zou de hond maar ook de kat dit uit de boom kunnen stelen. Lees hier alles over chocolade vergiftiging.

Er is geen standaard giftige hoeveelheid te noemen. Wanneer een stof schade aan richt, hangt helemaal af vande grootte van het dier, het soort voedingsmiddel en de hoeveelheid die het dier binnen heeft gekregen. Sommige hoeveelheden van deze voedingsstoffen geven acuut een vergiftiging, anderen veroorzaken op langere termijn schade aan de organen. Daarom hanteren wij de regel: geef helemaal niets van deze voedingsstoffen aan uw hond of kat, dan zit u altijd goed. Twijfelt u, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Buitenshuis

1. Eikels. Eikels bevatten de stof tannine die giftig is. Spelen met een losse eikel kan geen kwaad, maar als uw hond graag eikels eet moet u oppassen

2. Klimop. Laat uw konijn of cavia niet van klimop eten, dit is giftig.

3. Paddenstoelen. Van de meeste paddenstoelen die in onze bossen en tuinen voorkomen is bekend dat ze giftig zijn, dit geldt ook voor uw huisdieren.

Binnenshuis

1. Lelies (plant met bloem). Lelies zijn erg giftig voor katten, ze kunnen er acuut ernstige nierproblemen van krijgen. Niet alleen de bladeren en bloemen, maar ook het stuifmeel is giftig. Dus als een kat onder een bos bloemen doorloopt, wat op zijn vacht krijgt en zichzelf vervolgens keurig schoonwast, kan dit al gevaarlijk zijn.

2. Kerstster/kerstboom. Katten gaan vaak knabbelen aan nieuwe planten in huis. Pas op want kerststerren en de kerstboom zijn giftig. Ook het water waar de kerstboom in staat is giftig. (foto rechts: een kerstster)

3. Antivries. Het verraderlijke van antivries is dat het neutraal tot zoet van smaak is. Wanneer een hond of kat ervan drinkt, kan dit grote schade aanrichten. Antivries in de winter in de fontein buiten is dan ook levensgevaarlijk, ook voor de vogels!

4. De dampen die van een anti-aanbaklaag af komen. Deze dampen zijn levensgevaarlijk voor vogels. Bent u van plan tijdens de feestdagen gezellig te gaan gourmetten of steengrillen, doe dit dan nooit in de ruimte waar ook vogels zitten.

5. Paracetamol. Dit is met name giftig voor katten, maar ook voor honden. Eén tablet paracetamol van 500 mg is al dodelijk voor een kat. Verder kan het leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Honden reageren minder heftig dan katten, maar ook voor hen is paracetamol gevaarlijk. Lees hier meer over de werking van paracetamol bij honden en katten.

Niet teveel extraatjes

Er zijn steeds meer huisdieren die lijden aan overgewicht. Natuurlijk kunt u uw huisdier best eens iets extra’s geven. Kies dan wel voor verantwoorde tussendoortjes, of bewaar een deel van de dagelijkse portie brokjes om als tussendoortje te geven. Geef extraatjes bij voorkeur in de voerbak om bedelgedrag te voorkomen. Houd bij het geven van het dagelijkse voer rekening met de extraatjes die uw dier op heeft.

Het Websitebedrijf