Vogel | Ziekten

Een zieke vogel laat vaak pas erg laat zien dat hij ziek is. Wanneer u kenmerken van ziekte ziet, is de vogel vaak al langere tijd niet in orde en is snel handelen gewenst.

Een zieke vogel zit meestal met opgezette veren ("bol") en op twee poten op een stok te slapen met de snavel tussen de veren. Een gezonde vogel zit meestal met één poot opgetrokken op zijn stok te slapen. (Let wel: er zijn uitzonderingen! Sommige vogels slapen op twee poten, terwijl ze kerngezond zijn.)

In een later stadium zal de vogel niet meer met de snavel tussen de veren slapen maar met de kop recht vooruit en maak daarbij de indruk dat hij adem te kort komt. Het immuunsysteem van de vogel draait nu op volle toeren om de ziekte welke de vogel bij zich heeft te bestrijden en dit kost hem zeer veel energie. De vogel zal dan ook elke overbodige inspanning achterwege laten en zich alleen zo af en toe naar de voer- en/of waterbak begeven om daarna weer terug te keren naar zijn stok om daar weer verder te slapen.

In het laatste stadium zal de vogel op de grond gaan zitten omdat hij de kracht niet meer heeft om te vliegen. In dit geval betreft het een spoedgeval en moet u direct de dierenarts bellen.

Ook wanneer de vogel diarree heeft, gewichtsverlies, het verenkleed verandert van conditie of u ziet iets wat "anders dan anders" is, is het raadzaam de dierenarts te bellen.

Een vogel is een kwetsbaar dier; wacht dus niet te lang wanneer u vermoedt dat er iets aan de hand is.

Wat kunt u verwachten als u met een vogel naar de dierenarts gaat?

Met de vogel naar de dierenarts

Bij een zieke kromsnavel blijkt vaak dat de vogel kwalitatief slechte voeding krijgt, zonder dat de eigenaar dit weet, waardoor de vogel allerlei tekorten en ziekten kan ontwikkelen. Of er is een gedragsstoornis in het spel, door bijvoorbeeld te weinig bewegingsruimte of eenzaamheid.

Meest voorkomende ziekten bij vogels

Binnenkort zetten wij hier een overzicht van de meest voorkomende ziekten bij vogels.

Vogels die regelmatig los mogen vliegen in de kamer dienen dit nooit zonder toezicht te doen. Een aantal kamerplanten zijn bij opname of contact giftig voor een vogel.

Download hier een lijst met giftige planten

Toch is het bij sommige ziekten slechts mogelijk de definitieve diagnose te stellen na sectie van een dode vogel. Ook hiervoor hebben wij de mogelijkheden en zeker bij grotere aantallen vogels is dit vaak dé manier om de overige vogels gezond te houden.

Het Websitebedrijf