Duif

Wanneer u duiven houdt, is licht, zuurstof en rust erg belangrijk. Wij zijn van mening dat ook de preventieve zorg, dus het voorkomen dat een duif ziek wordt, minstens zo belangrijk is.

Door het jaar heen houdt dit het volgende in:

Bij het koppelen:

- Wanneer u de duiven gaat koppelen, is het verstandig een maand van tevoren een ontlastingonderzoek te doen op wormeieren en coccidiose. Bij positieve uitslag kunt u dan eerst de duiven hier tegen behandelen. Preventief behandelen wat veel melkers wel doen is overbodig.

- Vaccineer alle jaarlingen en overige niet gevaccineerde duiven tegen pokken en alle duiven tegen paramyxovirus (tot uiterlijk 14 dagen voor het koppelen).

- Indien nodig kunt u de duiven behandelen tegen luis.

In februari of maart:

- Preventieve behandeling tegen trichomonas (het geel) in de 2e helft van de broedperiode (Trichocure) gedurende 5 dagen.

Vanaf begin april:

- Vaccinatie van alle jonge duiven tegen paramyxovirus mogelijk vanaf 3 weken leeftijd.

In het vliegseizoen:

- Tien dagen voor belangrijke vluchten is een behandeling met vitamine B of ander vitamine preparaat mogelijk. Gebruik geen preparaten met corticosteroïden (dexamethason) of antibiotica. Deze geven vaak op korte termijn wel conditieverbetering, maar later ook altijd een terugval met weerstandsvermindering. Dit maakt uw duiven weer gevoeliger voor allerlei infecties en dit zorgt voor nog meer medicijngebruik.

- Op de dag van thuiskomst duiven behandelen met Trichocure (1 dag) door het drinkwater. Andere ontsmettende middelen kunnen ook gebruikt worden zoals chloortabletten, Hadex of aangezuurd drinkwater, om verspreiding van mogelijke infecties die opgelopen zijn tijdens de vlucht te voorkomen.

- In geval van diarree of andere ziekteverschijnselen kunt u contact met ons opnemen of een afspraak maken voor verder onderzoek.

- Controleer de duiven regelmatig luis. Luizen geven onrust en stress en dus conditieverlies.

- Onderzoek regelmatig de ontlasting op wormen en coccidiose

Afhalen medicijnen
• Antiparasitica

Behandelingen tegen wormen , coccidiose en trichomoniasis kunnen afgehaald worden bij de balie zonder recept.

• Antibiotica

In verband met de huidige Diergeneesmiddelenwet mogen wij geen antibiotica verstrekken zonder recept. Deze medicijnen kunt u dus uitsluitend krijgen op voorschrift van een van onze dierenartsen.

Pas op met medicijngebruik tijdens de rui. Sommige medicijnen kunnen veerafwijkingen geven.

Het Websitebedrijf