Spelen met je cavia

Een cavia is een dier is wat zich snel verveelt in gevangenschap. Daarom is het belangrijk om deze dieren afleiding te geven. dit kan op verschillende manieren:

Schuilhut

Cavia's hebben de behoefte zich te verschuilen, daarom is dit een onmisbaar meubel in het hok. Het is makkelijk zelf te maken; denk bijvoorbeeld aan een omgekeerde lege schoenendoos waar je een ingang in knipt/snijdt. Maar ook een houten huisje is niet heel moeilijk te maken. Zorg dat het onbewerkt hout is waarmee je aan de slag gaat en geef het huisje een plat dak, zodat de cavia's er ook nog op kunnen gaan zitten. Let op dat er geen spijkertjes of splinters uitsteken! Wees voorbereid op nestmateriaal en voedsel wat mee in het huisje genomen wordt; maak het huisje dus ruim genoeg.

Caviakamer

Beweging is voor cavia's erg belangrijk, zorg daarom dat ze regelmatig hun pootjes kunnen strekken. Een caviakamer is een ruimte waar ze dagelijks veilig rond kunnen lopen zonder gevaren. Heb je geen hele kamer tot je beschikking, beperk je dan tot een afgezet gedeelte in de kamer. Zorg ook hier altijd voor een verstopplekje en iets te knabbelen of te spelen.

Tuinkamer

Cavia's die buiten staan, kunnen met een goede afrastering eens ergens anders rondrennen. Let op giftige planten en zorg dat ze met graven niet kunnen ontsnappen. Let 's zomers op de felle zon: hier kunnen cavia's niet tegen!

Balkonkamer

Een balkon kan een hele geschikte ruimte voor cavia's zijn om los te lopen, zo lang het balkon natuurlijk goed afgesloten is met gaas of planken. En zet niet je binnencavia in de winter plots op het balkon, want dan wordt hij of zij ziek.

Binnenkamer

In de dierenwinkel kan je gaas kopen waarmee je in huis een veilige ren kan maken voor de cavia's, zodat ze een ruimte hebben om de benen te strekken.

Graafbadje

In de natuur graven cavia's holen en tunnels; graven is dus een belangrijke levensbehoefte. Je kan de cavia's een eigen graafbad geven in de vorm van een kattenbak zonder deksel, of een platte teil. Vul deze met schone aarde of zand en leg er eventueel wat takjes of blaadjes in, zodat de bak lekker ruikt.

Labyrinth

Een zoekspelletje zal bij cavia's in goede aarde vallen! Het zijn nieuwsgierige dieren die, mits op hun gemak, graag dingen onderzoeken.

Download hier informatie over speelgoed voor cavia's

Klik hier voor de uitleg van het bouwen van een labyrinth.

Wist u dat?

  • Wanneer cavia's een hoog fluitend geluid maken, ze eten of aandacht willen?
  • Als een cavia zachte knorgeluidjes maakt, hij zich fijn en tevreden voelt?
  • Het een teken van vriendschap is, als een cavia aan je hand likt?
  • Een cavia hoog op zijn poten gaat staan, om indruk te maken?
  • Om het vertrouwen van een cavia te winnen, je hem of haar eerst aan je geur moet laten wennen? Reuk is namelijk het aller belangrijkste zintuig voor knaagdieren.
Het Websitebedrijf